Încălzirea globală deschide calea către o nouă realitate în care boli precum malaria și febra dengue, care în trecut erau asociate mai degrabă cu regiunile tropicale, își găsesc acum drum către zone mai reci, inclusiv în Europa.
Această schimbare radicală în distribuția bolilor transmise de țânțari creează provocări semnificative pentru sistemele de sănătate publică și necesită o reevaluare a strategiilor de prevenire și control.
Expertul Rachel Lowe de la Institutul Catalan pentru Cercetare și Studii Avansate din Spania subliniază că această schimbare este alimentată de încălzirea globală și de schimbările climatice care creează condiții favorabile pentru răspândirea acestor boli în zone noi și nepregătite din punct de vedere imunologic.
Într-un interviu recent, Lowe a explicat: „Încălzirea globală asociată climei în schimbare face ca vectorii bolii să își poată găsi o casă în mai multe regiuni, cu focare în zonele în care oamenii sunt susceptibili de a fi naivi din punct de vedere imunologic, iar sistemele de sănătate publică nepregătite.”
Implicațiile și soluțiile propuse
Cu toate că perspectivele pot părea sumbre, există speranță în cercetarea științifică și în acțiunile colective. Limitarea încălzirii globale la 1 grad Celsius peste valorile preindustriale ar putea reduce impactul extinderii acestor boli, iar intervențiile timpurii și reducerea emisiilor de carbon ar putea fi cruciale în prevenirea unei epidemii de malarie și febră dengue.
În plus, cercetătorii lucrează deja la dezvoltarea de modalități pentru a anticipa și preveni apariția epidemiilor. Prin utilizarea modelelor meteorologice avansate, monitorizarea zonelor de reproducere a țânțarilor cu ajutorul dronelor și implicarea activă a comunităților locale și a autorităților sanitare, speră să ofere comunităților șansa de a se pregăti și a preveni apariția unor epidemii devastatoare.
Prezentarea acestor concluzii importante în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID Global) reprezintă un pas semnificativ în direcția corectă.
Oamenii de știință și experții din întreaga lume își unesc eforturile pentru a monitoriza atent evoluția bolilor și schimbările climatice, oferind astfel comunităților șansa de a reacționa prompt și eficient.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.