Pentru a combate acest fenomen, autoritățile române adoptă noi tehnologii și strategii, inclusiv inteligența artificială, în speranța de a îmbunătăți eficiența și acuratețea identificării și combaterii fraudelor fiscale.
Începând cu 1 august, Ministerul Finanțelor va implementa un modul antifraudă bazat pe inteligență artificială, integrat cu sistemul E-factură. Acest modul va avea capacitatea de a detecta și preveni fraudele de tip carusel, un mecanism complex prin care companiile fictive și paravan eludează plata TVA.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a explicat: „Sunt firmele organizate în scopul fraudării TVA. Odată identificată partea din firme care sunt integrate în carusel, organele de inspecție antifraudă se deplasează la față locului și iau măsurile de rigoare.”
Modulul antifraudă va permite Fiscului să acceseze baze de date europene, facilitând verificarea tranzacțiilor intracomunitare și identificarea neregulilor pe întregul lanț de aprovizionare.
Mecanismul Fraudei de Tip Carusel și Impactul Asupra Bugetului
Frauda de tip carusel implică mai multe companii care fac tranzacții succesive cu aceleași mărfuri, evitând plata TVA prin dispariția uneia dintre firmele intermediare după aplicarea taxei. Spre exemplu, patru firme fac tranzacții cu mărfuri în valoare de 1 milion de euro. Prima firmă, situată în Uniunea Europeană, vinde mărfurile unei companii din România fără taxe. A doua firmă revinde produsele, aplică TVA de 19%, dar nu plătește această taxă și dispare cu banii. Produsele sunt apoi vândute din nou, iar ultima firmă de pe lanț cere rambursarea TVA. Astfel, statul român pierde aproape 200.000 euro din TVA în fiecare astfel de operațiune.
Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat necesitatea digitalizării ANAF pentru a îmbunătăți colectarea taxelor: „De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine și guvernul să fugă tot timpul după niște bani?”
Soluții Alternative: Modelul SUA și Taxarea Inversă
Pe lângă adoptarea inteligenței artificiale, experții propun implementarea unui sistem de taxare inversă, similar celui utilizat în Statele Unite. Gabriel Sincu, expert fiscal, sugerează: „Taxarea inversă pe tot lanțul de business to business. Practic să nu mai circule TVA-ul între companiile din lanț.”
În România, pierderile anuale din evaziunea fiscală se ridică la 16 miliarde de euro, echivalentul a peste 500 de euro pe secundă. Din această sumă, 7 miliarde de euro reprezintă TVA necolectată, o sursă crucială de venit pentru bugetul de stat. Aceste fonduri ar putea fi utilizate pentru construirea a 800 de școli sau 1.600 de kilometri de autostradă.
Monitorizarea Transporturilor și Echipamente de Ultimă Generație pentru Vămi
Într-un efort suplimentar de combatere a evaziunii fiscale, Guvernul monitorizează prin GPS transporturile de carne, pește, lactate și tutun. De asemenea, 2.000 de sigilii inteligente vor fi introduse pentru a dubla raportarea oricărui tip de marfă. Augustin Hagiu, liderul Federației Operatorilor Români de Transport, a exprimat îngrijorări: „Sigiliul vine și dublează raportarea oricărui tip de marfă. Ce vor să ne mai facă, să ne pună zgarda de gât de la patron până la ultimul angajat din firmă?”
În plus, Guvernul a achiziționat 26 de scannere inteligente pentru vamă, care vor fi amplasate în punctele fierbinți ale evaziunii fiscale. Nouă dintre acestea vor fi funcționale până la sfârșitul anului, contribuind semnificativ la detectarea și prevenirea contrabandei și a altor forme de evaziune fiscală.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.