in

România pe cale să devină lider în producția de gaze naturale în Europa

România se află într-o poziţie favorabilă când vine vorba de producţia internă de gaze naturale, cu un sector energetic în continuă dezvoltare.

România pe cale să devină lider în producția de gaze naturale în Europa

Deşi ţara noastră se află pe cale de a deveni un jucător important pe piaţa europeană, în special graţie resurselor de la Marea Neagră, întrebarea esenţială rămâne: cât de mult depinde România de importurile de gaze? Romgaz, OMV Petrom şi Black Sea Oil & Gas (BSOG) sunt cei mai mari producători de gaze, iar evoluţia lor are un impact direct asupra securităţii energetice a României.

Romgaz: Liderul pieţei interne

Cel mai mare producător de gaze naturale din România este compania Romgaz, deţinută de statul român prin Ministerul Energiei. Aceasta acoperă aproximativ 50% din necesarul intern de gaze. Performanţa Romgaz în primele nouă luni ale anului 2024 a fost una remarcabilă, compania extrăgând aproape 3,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă o creştere de 4,5% faţă de aceleaşi luni din anul precedent. Această expansiune a fost posibilă datorită unor investiţii importante în infrastructura de producţie, inclusiv în punerea în funcţiune a 7 sonde noi, dar şi prin reactivarea unor sonde deja existente.

„Producţia de gaze naturale înregistrată în primele 9 luni ale anului 2024 a fost influenţată de finalizarea lucrărilor de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive”, se arată în raportul companiei.

Astfel, Romgaz a reuşit nu doar să îşi menţină poziţia de lider, dar şi să o consolideze, aducând un aport semnificativ la satisfacerea cerinţelor de consum intern.

Cu toate acestea, chiar dacă România a reuşit să îşi asigure o mare parte din necesarul de gaze, producţia naţională nu a fost întotdeauna suficientă pentru a acoperi întreaga cerere. Anul trecut, de exemplu, producţia internă de gaze a fost de aproximativ 9,3 miliarde de metri cubi, iar consumul total s-a ridicat la 9,7 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că un mic deficit a fost acoperit prin importuri.

Acest lucru subliniază necesitatea unor investiţii continue în infrastructură şi tehnologie pentru a maximiza producţia internă.

OMV Petrom și Black Sea Oil & Gas: Concurenţă şi parteneriate

Pe lângă Romgaz, un alt mare jucător pe piaţa gazelor din România este OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, care deţine 80% din companie, iar statul român, prin Ministerul Energiei, are 20%. OMV Petrom a extrase anul trecut 3,27 miliarde de metri cubi de gaze, dar pentru primele trei trimestre ale anului 2024 a înregistrat o scădere a producţiei de aproximativ 3,6%, ajungând la 2,3 miliarde de metri cubi. Această scădere este parţial atribuită unor factori precum declinul natural al câmpurilor de gaze mai vechi, dar şi unor schimbări în strategiile de producţie.

Un alt actor important este Black Sea Oil & Gas (BSOG), care a început să extragă gaze din Marea Neagră în cadrul proiectului Midia Gas Development. În 2023, BSOG a reuşit să extragă 1,1 miliarde de metri cubi, ceea ce a marcat un pas semnificativ în dezvoltarea resurselor offshore din regiune. Proiectul Midia Gas Development este considerat unul dintre cele mai promiţătoare proiecte de extracţie de gaze din Marea Neagră, iar succesul acestuia ar putea să joace un rol crucial în diversificarea surselor de producţie de gaze ale României.

Citește și: România se pregătește pentru o iarnă fără importuri de gaze naturale cu resurse interne și investiții strategice

Împreună, Romgaz, OMV Petrom şi BSOG asigură aproape 98% din producţia internă de gaze naturale. Restul provine din alte surse mai mici, dar importante, cum ar fi Amromco Energy, Stratum Energy România, Raffles Energy, şi altele. Astfel, România se află într-o poziţie privilegiată, cu o producţie internă care poate acoperi aproape complet necesarul naţional, ceea ce contribuie la securitatea energetică a ţării.

Ofertele externe şi planurile de viitor

În ciuda acestei autonomii relative, România încă depinde într-o mică măsură de importuri, mai ales pentru a acoperi vârfurile de consum. În 2023, importurile au reprezentat o proporţie mică din consumul total, de aproximativ 0,4 miliarde de metri cubi.

Totuşi, situaţia ar putea să se schimbe semnificativ începând cu anul 2027, odată cu punerea în producţie a proiectului Neptun Deep, un proiect major de extracţie offshore în Marea Neagră.

În acest proiect, care este realizat în parteneriat de Romgaz şi OMV Petrom, se estimează că vor fi extrase aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze, resurse care ar putea transforma România într-un jucător complet independent pe piaţa gazelor naturale.

Această dezvoltare, alături de investiţiile în infrastructura de stocare a energiei şi în reţelele de transport şi distribuţie, ar putea reduce semnificativ dependenţa României de importuri.

Conform unui raport al guvernului, „începând cu anul 2027, România va deveni complet independentă de importurile de gaze naturale, valorificând resursele interne prin noi capacităţi de exploatare offshore şi onshore neutilizate”.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.