Declarația a fost făcută miercuri, 10 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Washington, unde președintele se află pentru a participa la summitul aniversar al Alianței Nord-Atlantice.
Klaus Iohannis a subliniat importanța sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova, evidențiind transformarea României dintr-un stat care solicita ajutor într-unul capabil să exporte securitate în regiune. „Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune”, a declarat președintele.
În contextul acestei declarații, Iohannis a subliniat că România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată în ultimii zece ani. Aceasta este, în opinia sa, o dovadă a maturizării și creșterii capacităților țării noastre. Pretenția legitimă a României este să fie compensată rezonabil atunci când oferă sisteme de mare capacitate, precum Patriot.
Negocieri pentru compensarea României
În cadrul discuțiilor din CSAT, s-a decis mandatarea ministrului Apărării pentru a negocia compensarea României pentru donarea sistemului Patriot către Ucraina. „În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului Apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat”, a precizat Iohannis.
Președintele a exprimat convingerea că România va obține sisteme care vor fi livrate mai repede pentru a compensa donarea acestui sistem Patriot. Aceasta demonstrează angajamentul ferm al țării noastre în sprijinul Ucrainei și consolidarea securității regionale.
Acord bilateral de securitate cu Ucraina
Pe lângă sprijinul militar, România va semna un acord bilateral de securitate cu Ucraina. Acest acord va fi încheiat în cursul dimineții de joi și va alinia România cu ceilalți aliați care au semnat documente similare cu Ucraina. „Vom semna mâine dimineaţă acordul de securitate între România şi Ucraina. Astfel, ne alăturăm celorlalţi aliaţi care au semnat acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a anunțat Iohannis.
În contextul acestor evoluții, președintele a atras atenția asupra importanței sprijinului acordat Republicii Moldova. El a subliniat că această țară este reflectată în declarația finală a Alianței Nord-Atlantice, evidențiind astfel preocuparea constantă a României pentru securitatea vecinilor săi.
România, alături de Bulgaria și Grecia într-o nouă inițiativă
În cadrul discuțiilor de la Washington, România a aderat la o inițiativă de mobilitate militară împreună cu Bulgaria și Grecia. Această inițiativă subliniază rolul activ al României în cadrul Alianței și angajamentul său pentru consolidarea securității regionale. „Am început să discutăm importanţa mobilităţii militare şi iată că aici, la Washington, România se va alătura unui coridor de mobilitate militară împreună cu Bulgaria şi Grecia. Este o iniţiativă care ne aparţine”, a precizat Iohannis.
În același context, președintele a vorbit despre necesitatea de a fi realiști în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei. „În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, este momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate din cât am promis. Dacă vrem să câştige Ucraina trebuie să dăm mai mult”, a subliniat el, atrăgând atenția asupra necesității de a-și respecta promisiunile făcute.
Președintele a adăugat că, în contextul promisiunilor pentru muniții și artilerie, nu s-a livrat nici jumătate din ceea ce s-a promis, subliniind că, dacă Ucraina pierde războiul, toți vor avea de pierdut. „Trebuie să-i ajutăm în aşa fel încât să nu piardă războiul”, a conchis el.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.