in

Sancțiune înăsprită pentru lipsa ITP-ului în noul COD RUTIER din 2024

Codul Rutier din 2024 introduce sancțiuni semnificative pentru șoferii care nu respectă regulile privind Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

Sancțiune înăsprită pentru lipsa ITP-ul în noul COD RUTIER din 2024

Conform noilor prevederi, amenzile pot atinge suma de 6.600 de lei pentru cei care circulă cu vehicule fără un valabil. Această măsură reflectă preocuparea autorităților pentru siguranța rutieră și conformitatea cu standardele de mediu.

Inspecția Tehnică Periodică este un procedeu esențial care asigură că vehiculele de pe drumurile publice sunt într-o stare tehnică corespunzătoare și nu prezintă pericole pentru trafic sau mediu.

Procesul de ITP se realizează în ateliere specializate și presupune o evaluare detaliată a stării vehiculului, cu costuri variabile în funcție de tipul acestuia și de atelierul ales. Acest control periodic este vital pentru asigurarea integrității tehnice a vehiculelor și, implicit, a siguranței pe drumurile publice.

Procedura ITP și documentele necesare

Pentru a efectua ITP-ul, șoferii trebuie să se prezinte la un atelier autorizat cu o serie de documente obligatorii:

  • certificatul de înmatriculare al vehiculului,
  • actul de identitate al conducătorului auto,
  • polița RCA valabilă,
  • cartea de identitate a vehiculului.
  • În cazul autovehiculelor aparținând unei societăți de leasing, este acceptată și o copie a cărții de identitate a vehiculului cu mențiunea „conform cu originalul”.

Este important de menționat că tarifele pentru ITP pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de motorizare al vehiculului (benzină, diesel, GPL). Această varietate reflectă diferențele tehnice între vehicule și necesitatea unei inspecții adecvate fiecărui tip.

Consecințele neglijării ITP

Nerespectarea obligativității de a deține un ITP valabil poate avea consecințe serioase pentru șoferi. Pe lângă amenda de până la 6.600 de lei, există riscul suspendării înmatriculării vehiculului. Aceasta înseamnă că, pe lângă sancțiunea financiară, șoferii pot rămâne fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului, ceea ce implică restricții suplimentare.

Conform Codului Rutier 2024, punctul de amendă a fost stabilit la 165 lei, astfel încât amenzile pentru lipsa ITP pot ajunge la sume considerabile. Această abordare strictă are scopul de a descuraja neglijarea aspectelor tehnice și de siguranță ale vehiculelor, contribuind astfel la un trafic mai sigur și la protejarea mediului.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter