În timpul dezbaterilor pentru alegerea președintelui Comisiei Europene, Șoșoacă a atras atenția asupra sa într-un mod extrem de controversat, purtând o botniță de câine și un sac pentru cadavre. Acțiunile sale au fost o formă de protest față de Ursula von der Leyen, pe care a acuzat-o de responsabilitate pentru decesele survenite în timpul pandemiei.
Un comportament fără precedent
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost nevoită să intervină în repetate rânduri, ordonând evacuarea Dianei Șoșoacă din plen după ce aceasta a întrerupt ședința de trei ori. Comportamentul său a fost catalogat drept „primitiv” de către europarlamentarii străini, care au fost șocați de lipsa de respect și de civilizație arătată de unul dintre reprezentanții României.
Pe holurile Parlamentului European, după evacuare, Șoșoacă a continuat scandalul, afișând o icoană și vociferând împotriva gestionării pandemiei, drepturilor minorităților sexuale și avortului. Colegii săi români au fost nevoiți să intervină pentru a explica comportamentul său colegilor din alte țări, încercând să minimizeze daunele aduse imaginii României.
Reacțiile colegilor și impactul asupra României
„S-a făcut pe sine de râs. Și trebuie spus foarte clar, doamna Șoșoacă nu vorbește în numele României”, a declarat europarlamentarul Sigfried Mureșan. Aceasta este o poziție împărtășită și de Rareș Bogdan, care a menționat că inclusiv liderul Frontului Național, Jordan Bardella, s-a întors dezaprobator la manifestările lui Șoșoacă.
Această situație neplăcută a atras atenția asupra problemelor de reprezentare și responsabilitate în cadrul Parlamentului European. Analistul politic Cristian Pîrvulescu a subliniat că politica presupune politețe și respect, calități care au lipsit complet din comportamentul Dianei Șoșoacă. Mai mult, faptul că aceasta nu face parte dintr-un grup politic o izolează și mai mult pe scena europeană.
Consecințele pe termen lung
Scandalul provocat de Diana Șoșoacă a avut un impact neașteptat asupra alegerilor pentru președinția Comisiei Europene. Analiștii cred că incidentul a contribuit la realegerea Ursulei von der Leyen, deoarece europarlamentarii au dorit să evite orice asociere cu extremismul și comportamentele inadecvate. Victor Negrescu a declarat că voturile pentru extremiști sunt voturi irosite și că astfel de incidente fac de râs România pe scena internațională.
Aproape 500.000 de români au votat pentru SOS la alegerile europarlamentare, trimițând-o pe Șoșoacă în Parlamentul European alături de colegul său de partid, Luis Lazarus. Acest episod ridică întrebări importante despre modul în care sunt aleși reprezentanții României și despre responsabilitatea pe care aceștia o au în fața alegătorilor și a partenerilor internaționali.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.