Sfântul Ștefan reprezintă un simbol al jertfei pentru adevărul creștin și este un exemplu de curaj și credință pentru toți creștinii.
Sfântul Ștefan a fost primul dintre cei șapte diaconi ai Bisericii creștine și a fost ales de sfatul celor doisprezece apostoli. În întreaga sa misiune, Ștefan a avut un scop clar: să demonstreze că Iisus Hristos este Mesia prezis de profeți, împlinind astfel promisiunile divine din Vechiul Testament.
Atitudinea curajoasă a Sfântului Ștefan în a-și mărturisi credința și a proclama public divinitatea Mântuitorului a stârnit revolta învățaților vremii, la fel cum s-a întâmplat și cu Mântuitorul Însuși. Acuzația principală adusă împotriva lui Ștefan a fost că ar fi blasfemiat legea lui Moise.
Însă Sfântul Ștefan, înainte de a se apăra, a expus toate argumentele credinței sale în fața Sinedriului. Martorii mincinoși, manipulați de adversarii săi, au avut o experiență neobișnuită în fața arhidiaconului: fața sa strălucea ca cea a unui înger, oglindind lumina credinței adevărate.
În discursul său, Sfântul Ștefan a adus argumente puternice, evidențiind legătura dintre promisiunile divine făcute în Vechiul Testament și venirea lui Mesia. Acest discurs, înregistrat în Faptele Apostolilor, capitolul 7, versetele 2-53, reprezintă un rezumat mesianic al Vechiului Testament, evidențiind promisiunile și profețiile care au pregătit venirea lui Hristos.
Sfântul Ștefan a fost acuzat că ar fi încălcat legea lui Moise, dar el a demonstrat că învățații vremii și predecesorii lor nu au recunoscut semnele profeților care prevesteau venirea Mesia. Astfel, Ștefan a evidențiat ipocrizia și răutatea celor din Sinedriu, care nu au înțeles învățăturile profeților și nici semnele revelate în Vechiul Testament.
Arestat și scos afară din Sinedriu, Sfântul Ștefan a fost bătut și apoi ucis prin lapidare, sub ochii mulțimii adunată. Cu toate acestea, în fața morții, el a rostit aceleași cuvinte pe care Mântuitorul le-a spus pe cruce: „Doamne, primește duhul meu” și „Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac.” Aceste cuvinte subliniază încrederea sa deplină în Iisus Hristos, pentru care a dat mărturie până la sfârșitul vieții sale.
Sărbătoarea Sfântului Ștefan este celebrată în fiecare an pe 27 decembrie, la scurt timp după Nașterea Domnului. Aproximativ 515.000 de români își serbează onomastica în această zi, purtând numele Sfântului Arhidiacon Ștefan. Această sărbătoare ne amintește de mărturia puternică a Sfântului Ștefan și de devotamentul său față de credința creștină.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.