in

Situația financiară a medicilor de familie și specialiști din policlinici – realitate versus percepții

Premierul a făcut afirmații despre venituri impresionante ale medicilor de familie, în timp ce medicii susțin că realitatea este cu totul alta.


Medicii de familie și specialiștii din policlinici se confruntă cu o serie de provocări financiare, contrar percepțiilor publice și declarațiilor guvernamentale. Deși premierul Marcel Ciolacu a menționat sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de euro pe lună ca venituri pentru medicii de familie, realitatea pare a fi diferită.

Conform HotNews.ro, Dr. Alina Drăghici, medic psihiatru, explică faptul că venitul total al cabinetului, înainte de a deveni salariu, trebuie să acopere numeroase cheltuieli, inclusiv pentru personalul auxiliar (asistent medical, contabil, femeie de serviciu), întreținerea cabinetului (chiria cabinetului, facturile consumabilelor), rata pentru aparatura medicala din cabinet și cheltuieli de întreținere a acestora, taxe ș.a.

În plus, suma facturată către variază în funcție de numărul de pacienți, serviciile medicale acordate și specialitatea medicului. Cei mai norocoși medici pot ajunge la 2.000-3.000 euro net/lună, dar majoritatea depășesc ușor 1.000-2.000 de euro la finalul lunii, sume nete considerabil mai mici decât cele menționate de premier.

Protestul medicilor și impactul asupra pacienților

Medicii protestează împotriva scăderii tarifelor decontate de CNAS pentru 2024. Aceasta înseamnă o diminuare a veniturilor, atât pentru medicii de familie cât și pentru specialiștii din ambulatoriu. Scăderea valorii punctului per capita și a celui pe serviciu medical are potențialul de a afecta grav funcționarea cabinetelor.

De exemplu, în cazul medicilor de familie, valoarea punctului per capita scade de la 12 lei la 7,7 lei, iar pentru medicii specialiști din ambulator, valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 4,5 lei la 3,3 lei.

Această situație nu doar că afectează direct veniturile medicilor, dar pune și pacienții într-o situație dificilă, fiind posibil să fie nevoiți să plătească din propriul buzunar pentru serviciile medicale de bază. Mai mult, medicii specialiști din ambulatoriu sunt dezavantajați în comparație cu medicii de familie, neprimind sume per capita și fiind remunerați doar pentru serviciile medicale efectuate.

Medicii au protestat în fața sediului CNAS, cerând negocieri și o soluție care să le permită să continue să ofere servicii de calitate pacienților, în condiții financiare acceptabile.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter