Criticile au vizat, în principal, momentul ales pentru această decizie și motivele invocate, care au fost considerate de unii drept lipsite de substanță.
Printre vocile care au exprimat nemulțumire s-au numărat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, lideri USR și fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.
Nicușor Dan: „E nerezonabil să ceri validarea candidaturii în această perioadă”
Nicușor Dan, care și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025, a fost unul dintre primii care au reacționat la decizia lui Crin Antonescu. Acesta a criticat vehement argumentele fostului lider liberal privind întârzierea validării candidaturii comune de către coaliția de guvernare. Într-o declarație acordată pentru G4Media, Nicușor Dan a spus:
„Organele de conducere ale partidelor sunt compuse din oameni, majoritatea implicați în administrație ca primari, președinți de consilii județene, miniștri. Toți au de încheiat situațiile de final de an, de făcut bugetele. Nu poți să le ceri acestor oameni să-ți valideze candidatura de la Crăciun și până la Revelion, e nerezonabil.”
În opinia primarului general al Capitalei, finalul de an este o perioadă aglomerată pentru liderii politici, astfel că planificarea validării unui candidat comun este imposibilă. Totuși, Nicușor Dan a subliniat că această întârziere nu justifică decizia lui Crin Antonescu de a-și suspenda candidatura, mai ales în contextul unui scrutin care se anunță extrem de disputat.
Nicușor Dan vizează susținerea partidelor pro-europene, într-o încercare de a atrage un electorat dezamăgit de partidele mari și de a construi o alternativă solidă la coaliția PSD-PNL-UDMR. În acest context, decizia lui Crin Antonescu poate deschide noi oportunități, dar și provocări pentru primarul Capitalei.
USR și critici din interiorul sistemului politic
Decizia lui Crin Antonescu a fost atacată și din interiorul opoziției, în special din partea Uniunii Salvați România (USR). Șeful deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a avut o reacție dură, considerând acest episod drept un simptom al problemelor profunde ale democrației din România. Într-o postare pe Facebook, Moșteanu a declarat:
„Ieșirea aparent dură din seara asta a lui Crin Antonescu e încă un episod din lupta din interiorul sistemului. O marionetă cu comandă la pădure care răspunde cuminte la ordine.”
Moșteanu a continuat prin a sublinia că, în opinia sa, România se află departe de valorile democratice europene, fiind mai apropiată de practicile politice din alte regiuni ale lumii:
„Aici suntem cu starea democrației la acest început de an. Mai aproape de America de Sud sau de Africa decât de Europa. De aici continuăm bătălia noastră cu același mare obiectiv – să smulgem România din ghearele lor la 35 de ani de la Revoluție.”
USR își păstrează propria candidatură pentru alegerile prezidențiale, în persoana liderului de partid, Elena Lasconi. Aceasta a fost propusă drept candidat comun în negocierile cu alte formațiuni politice, însă propunerea nu a avut succes.
Suspendarea candidaturii lui Antonescu ar putea crea noi dinamici în negocierile politice pentru susținerea unui candidat unic.
Te poate interesa și: Alegerile Prezidențiale din 2025. România se pregătește pentru un scrutin decisiv
Critici din partea lui Daniel Funeriu: „Partidele au ales prost”
Un alt contracandidat anunțat pentru cursa prezidențială, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, s-a exprimat în termeni duri cu privire la decizia lui Crin Antonescu. Funeriu a argumentat că suspendarea candidaturii și motivele invocate demonstrează o slăbiciune în leadership-ul fostului lider liberal:
„Partidele care i-au pus chipiu şi fluierişcă de candidat au ales prost. Antonescu nu este pe picioarele lui.”
Funeriu, care a avut mereu un discurs critic la adresa coaliției PSD-PNL-UDMR, a folosit acest moment pentru a sublinia fragilitatea și lipsa de coerență a deciziilor luate de principalele formațiuni politice.
Decizia coaliției de guvernare de a-l susține pe Crin Antonescu fusese luată inițial pe 23 decembrie 2024, urmând ca validarea să fie formalizată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Suspendarea candidaturii ridică semne de întrebare privind coerența deciziilor politice din interiorul coaliției, dar și asupra capacității acesteia de a face față provocărilor electorale din 2025.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.