Dolarul american a atins noi maxime, în timp ce principalele valute, inclusiv euro, lira sterlină și peso-ul mexican, au suferit deprecieri semnificative.
Măsura a provocat reacții ferme din partea partenerilor comerciali ai Statelor Unite, alimentând îngrijorări privind un posibil declin al comerțului mondial.
Luni, dolarul american s-a apreciat semnificativ față de principalele valute internaționale, pe fondul noilor tarife impuse de administrația Trump. Moneda americană a înregistrat o creștere de 0,4%, ajungând la un curs de 7,3462 yuani pe piața offshore. Anterior, dolarul atinsese un maxim istoric de 7,3765 yuani.
Deprecierile valutare nu s-au oprit aici. Peso-ul mexican a coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, fiind cotat la 21,2822 peso pentru un dolar. Dolarul canadian a suferit și el o scădere abruptă, ajungând la 1,47755 dolari canadieni pentru un dolar american, un nivel nemaiîntâlnit din 2003.
Moneda euro a înregistrat o scădere de 2,3%, până la 1,0125 dolari pentru un euro, marcând cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. Lira sterlină și francul elvețian au fost, de asemenea, afectate, în timp ce yenul japonez a coborât până la 155,59 yeni pentru un dolar.
Citește și: Donald Trump propune un scut antirachetă de tip „Iron Dome” pentru protejarea Statelor Unite
Bitcoin și alte criptomonede în declin
Nu doar valutele tradiționale au fost afectate de turbulențele piețelor financiare. Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, a scăzut sub pragul psihologic de 100.000 de dolari, fiind cotat la 92.871 dolari. Aceasta reprezintă cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea de piață, a ajuns la 2.475,25 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie.
Analiștii susțin că aceste evoluții sunt rezultatul incertitudinilor generate de măsurile comerciale ale SUA și de posibilele represalii din partea partenerilor comerciali.
Reacții dure la nivel internațional
Decizia administrației Trump de a impune tarife de 25% pentru produsele din Canada și Mexic și de 10% în plus pentru produsele chinezești a provocat reacții ferme. Canada și Mexicul au promis represalii imediate, iar China a anunțat că va contesta măsurile la Organizația Mondială a Comerțului.
„Surpriza pentru piețe a fost că Mexicul și Canada au reacționat imediat, iar alte piețe, respectiv China și UE, ar putea să le urmeze exemplul, ceea ce ar putea duce la o diminuare dramatică a comerțului mondial”, a declarat Tony Sycamore, analist la IG.
Uniunea Europeană și-a exprimat regretul pentru decizia Statelor Unite și a avertizat că ar putea riposta ferm dacă va fi vizată de tarife „nedrepte”.
„Tarifele vamale creează perturbări economice inutile și alimentează inflația. Sunt în detrimentul tuturor părților”, a comentat Comisia Europeană.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.