in

Tensiuni în creștere între Coreea de Nord și Sud după detonarea drumurilor de la graniță

Regimul de la Pyongyang a detonat secțiuni importante ale drumurilor care leagă cele două state, provocând o reacție promptă din partea Seulului.

Tensiuni în creștere între Coreea de Nord și Sud după detonarea drumurilor de la graniță

Operațiunea de distrugere a infrastructurii reprezintă un semnal clar din partea regimului nord-coreean, sugerând că liderul Kim Jong Un nu este dispus să inițieze vreun dialog sau să reducă tensiunile dintre cele două națiuni.

Acțiunile recente ale Coreei de Nord vin în contextul unei serii de măsuri dure de izolare luate de Pyongyang, care includ instalarea de mine și ridicarea de bariere antitanc de-a lungul frontierei cu Sudul. Aceste măsuri, urmate de detonarea secțiunilor din drumuri, au fost justificate de autoritățile nord-coreene ca răspuns la ceea ce au numit „provocări din partea Seulului”, acuzându-l de utilizarea dronelor pentru a trimite pliante de propagandă în capitala Pyongyang.

Izolarea tot mai severă a Coreei de Nord

Acțiunile recente sugerează că regimul de la Phenian dorește să își închidă definitiv granițele cu Sudul. Kim Jong Un a convocat o reuniune de securitate săptămâna trecută, în cadrul căreia a solicitat o „acțiune militară imediată” pentru a răspunde provocărilor venite dinspre Seul. Potrivit publicației Insider Paper, această acțiune are ca scop izolarea și mai accentuată a țării, deja cunoscută pentru politica sa strictă de autarhie.

Un videoclip publicat de armata sud-coreeană a surprins momentul exploziei unui segment din drumul Gyeongui, unul dintre cele mai importante drumuri care lega cele două Corei. În imagini, soldați nord-coreeni în uniforme militare sunt văzuți pregătind explozia, iar imediat după detonare, un fum dens se ridică deasupra zonei afectate.

Conform unor experți militari, distrugerea drumurilor poate fi doar o primă fază dintr-un plan mai amplu de ridicare a barierelor fizice la graniță. „Detonarea drumurilor ar putea fi muncă pregătitoare”, au explicat aceștia, sugerând că regimul nord-coreean se pregătește pentru noi măsuri de securitate.

Reacția dură a Coreei de Sud

Seulul nu a întârziat să răspundă acțiunilor provocatoare venite din nord. Ministerul Unificării din Coreea de Sud a condamnat ferm distrugerea drumurilor, calificând-o drept o „provocare extrem de anormală”. Oficialii sud-coreeni au subliniat că drumurile și alte infrastructuri de la graniță au fost construite cu un efort financiar considerabil din partea Sudului, care a suportat costuri de milioane de dolari. De asemenea, Seulul a adăugat că Nordul are obligații de rambursare pentru unele dintre aceste investiții, însă nu a dat detalii despre eventualele sancțiuni sau măsuri pe care le-ar putea lua în acest sens.

În ciuda acuzelor venite din nord, armata sud-coreeană a negat inițial implicarea în trimiterea de drone spre Pyongyang. Ulterior, oficialii sud-coreeni au refuzat să comenteze pe marginea acestor acuzații, după ce Coreea de Nord a susținut că ar fi obținut „dovezi clare” privind implicarea armatei sud-coreene în trimiterea dronelor.

Kim Yo Jong intervine în conflict

Kim Yo Jong, sora puternică a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a emis la rândul său o declarație fermă în care a acuzat armata sud-coreeană de a fi fost în spatele operațiunilor cu drone. Aceasta a susținut că regimul de la Pyongyang deține dovezi clare ale implicării armatei sud-coreene, amplificând astfel tensiunile deja existente. Declarațiile ei nu sunt surprinzătoare, având în vedere rolul din ce în ce mai proeminent pe care îl joacă în politica nord-coreeană, fiind considerată una dintre cele mai influente persoane din anturajul lui Kim Jong Un.

Nu este prima dată când grupuri de activiști din Coreea de Sud trimit mesaje de propagandă în Nord, de obicei folosind baloane pentru a disemina pliante care critică regimul de la Phenian. Cu toate acestea, în ultimii ani, tehnologia a evoluat, iar utilizarea dronelor mici pentru astfel de activități a devenit din ce în ce mai comună. Aceste drone sunt greu de detectat și pot traversa ușor granița extrem de bine păzită dintre cele două Corei.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.