in

Tesla întrerupe producția în Germania. Cum afectează atacurile din Marea Roșie industria auto

Constructorul american de automobile electrice Tesla Inc. se confruntă cu provocări majore, fiind nevoit să suspende o mare parte din activitatea de producție.

Tesla întrerupe producția în Germania. Cum afectează atacurile din Marea Roșie industria auto

Decizia este determinată de dificultăți de aprovizionare generate de recentele atacuri din Marea Roșie.

În cadrul unui comunicat remis agenției Reuters, a făcut cunoscut că va reduce temporar asamblarea SUV-urilor Model Y la fabrica sa de la Berlin, începând cu 29 ianuarie și până pe 11 februarie. Această măsură este luată ca răspuns la penuria de componente, o consecință directă a modificării rutelor de transport ca urmare a atacurilor asupra navelor din Marea Roșie.

Situația actuală evidențiază modul în care criza din Marea Roșie, provocată de atacurile rebelilor houthi, afectează economia europeană. Tesla, un jucător major în industria auto, se confruntă acum cu întârzieri semnificative în lanțurile de aprovizionare, având în vedere că transportul maritim dintre Europa și Asia, prin Capul Bunei Speranțe, a devenit considerabil mai lent.

Impactul asupra industriei auto

Analiștii sunt de părere că și alți producători auto vor resimți efectele acestei crize. Sam Fiorani, vicepreședinte la AutoForecast Solutions, subliniază vulnerabilitatea constructorilor auto care se bazează în mod excesiv pe componente cheie din Asia, în special China.

„Tesla depinde masiv de China pentru componentele de baterii, iar acestea sunt transportate în Europa prin Marea Roșie. Este puțin probabil ca Tesla să fie singurul afectat, ei fiind doar primii care au confirmat oficial situația”, afirmă Fiorani.

Impactul atacurilor houthi asupra navelor din Marea Roșie a determinat multe companii de shipping să ocolească Canalul Suez, o rută esențială pentru comerțul maritim între Asia și Europa.

Giganții din domeniul transportului maritim, precum Maersk și Hapag-Lloyd, au fost nevoiți să aleagă rute alternative, mai lungi și mai costisitoare, în jurul Capul Bunei Speranțe. Această schimbare de rută presupune o întârziere suplimentară de 10 zile și costuri adiționale de aproximativ un milion de dolari pentru consumul de carburant.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter