Mai mult, oficialii care nu vor reuși să îndeplinească jaloanele stabilite riscă să fie demiși.
„Vreau să anunț că realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a activității miniștrilor. Nu voi ezita să iau măsuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile următoare. Cine nu poate ține ritmul va plăti, inclusiv cu funcția”, a declarat Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Declarația premierului vine într-un context în care România înregistrează întârzieri semnificative în implementarea reformelor asumate prin PNRR. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, țara noastră a reușit să îndeplinească doar 14% dintre jaloanele asumate, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea administrației de a accesa fondurile europene alocate.
România, în pericol de a pierde fondurile europene
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, a tras un semnal de alarmă cu privire la ritmul lent al absorbției fondurilor PNRR.
„România a îndeplinit doar 14% din ceea ce și-a asumat, cu 448 jaloane rămase din 518 (date ale Comisiei Europene). Asta înseamnă că ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent. Fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni”, a explicat Popa.
Mai mult decât atât, România s-a aflat în pericol de suspendare a angajamentelor de plată sau chiar a finanțărilor, în baza articolului 10 din Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență.
Acest articol prevede sancționarea statelor membre care nu corectează deficitul excesiv, iar lipsa de progrese în implementarea PNRR riscă să afecteze și mai mult poziția țării noastre în relația cu instituțiile europene.
Citește și: România nu pierde niciun cent din PNRR! Ciolacu asigură că fondurile reținute vor fi deblocate
Urgența implementării PNRR: întâlniri la nivel înalt
Pentru a remedia aceste întârzieri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat un calendar de întâlniri cu miniștrii și cu reprezentanții entităților responsabile de gestionarea proiectelor finanțate prin PNRR. Aceste întâlniri sunt programate pentru sfârșitul lunii februarie și au drept scop clarificarea strategiilor de recuperare a decalajelor.
„Dezvoltarea României depinde și de modul în care ne mobilizăm să atragem banii care ne-au fost alocați de la bugetul Uniunii Europene și să recuperăm în perioada următoare decalajul mare pe care îl înregistrăm în implementarea PNRR”, a subliniat premierul.
În acest context, anii 2025 și 2026 sunt considerați esențiali pentru finalizarea reformelor și investițiilor planificate. Succesul în implementarea PNRR nu doar că ar asigura dezvoltarea infrastructurii și a economiei, dar este și un criteriu fundamental pentru atingerea obiectivului României de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.