Un copil de cinci ani din Shanghai a ajuns de urgență pe masa chirurgilor după ce frigiderul familiei a explodat, rănindu-l la față. Medicii i-au aplicat 38 de copci, iar ancheta familiei a indicat o sursă neașteptată: o cutie de băutură carbogazoasă lăsată în congelator „ca să se răcească mai repede”.

Conform relatărilor, în clipa în care băiatul a scos doza și a încercat s-o deschidă, s-a produs o detonație scurtă, conținutul a țâșnit cu presiune, iar ambalajul metalic s-a rupt în fragmente care i-au provocat tăieturi pe față. Incidentul readuce în prim-plan riscurile folosirii improprii a congelatorului pentru răcirea rapidă a unor produse.
Ce s-a întâmplat în Shanghai
Cazul nu este singular, avertizează cadre medicale din oraș. Practica de a lăsa băuturi în congelator, în special doze cu dioxid de carbon, se transformă frecvent în urgențe. În situația de față, frigiderul a fost afectat din cauza presiunii crescute din recipient, iar explozia produsă în momentul deschiderii a dus la rănirea minorului.
„În ultima perioadă, mulți pacienți au ajuns la spital din același motiv – folosirea greșită a dozelor de băuturi, mai ales prin depozitarea lor în congelator, ceea ce duce la consecințe nedorite”, au explicat aceștia.
Specialiștii subliniază că obiceiul de a introduce alimente și băuturi direct în compartimentul de îngheț pentru a reduce timpul de răcire este riscant. În mod deosebit, băuturile carbogazoase se află pe lista scurtă a lucrurilor de evitat.
De ce dozele pot exploda la îngheț
În interiorul unei doze există lichid și gaz dizolvat. La temperaturi foarte scăzute, lichidul poate începe să înghețe, își modifică volumul, iar gazul comprimat nu mai are „loc”. Rezultatul este o creștere bruscă a presiunii. Dacă recipientul este slăbit sau este manipulat imediat după scoaterea din congelator, fisurile ori deformările pot duce la ruptură violentă. În asemenea momente, fragmentele de metal și jetul sub presiune pot provoca tăieturi serioase, exact cum s-a întâmplat cu băiatul din Shanghai.
Pentru cei obișnuiți să „accelereze” răcirea, mesajul medicilor este clar: evitați congelatorul când vine vorba de doze cu acid și gaz. Răcirea în frigider este mai lentă, dar mult mai sigură pentru toți cei din casă. În plus, manipularea dozelor foarte reci imediat după scoatere poate fi periculoasă, pentru că materialul este fragil, iar presiunea internă poate rămâne ridicată pentru câteva momente.
Un alt aspect trecut adesea cu vederea este că o explozie de acest tip nu afectează doar persoana care deschide doza: lichidul propulsat poate ajunge în ochi, pe suprafețe fierbinți sau poate deteriora aparatul electrocasnic. De fiecare dată când apare tentația de a scurta drumul până la o băutură rece, merită câteva minute în plus de siguranță decât o clipă de imprudență.
După incidentul din Shanghai, medicii insistă pe un sfat simplu și ușor de aplicat: păstrați băuturile carbogazoase departe de congelator și lăsați-le să se răcească în condiții controlate, la frigider. Pentru copii, explicațiile și supravegherea rămân esențiale, astfel încât tentația de a deschide o doză abia scoasă din îngheț să nu se transforme într-un nou drum la spital.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
