in

Val de majorări fiscale în Capitală! Cum să te pregătești pentru furtuna taxelor din 2025

În capitala României, bucureștenii se confruntă cu o veste greu de digerat: o creștere substanțială a taxelor și impozitelor este pe cale să devină realitate începând cu anul 2025.


Această majorare, motivată de ajustările necesare în raport cu inflația, pune presiune suplimentară pe finanțele locuitorilor.

Un proiect de act normativ, aflat în acest moment în faza de dezbatere publică, aduce în prim-plan o propunere care nu va trece neobservată: majorarea taxelor și impozitelor locale cu un procent echivalent ratei inflației, calculată la 10,40% pentru anul precedent.

Inițiativa se încadrează în prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care impune ajustarea anuală a acestor dări conform inflației din anul fiscal anterior.

În 2025, bucureștenii vor trebui să își ajusteze bugetele pentru a face față acestor creșteri, o mișcare care vine ca o consecință directă a fluctuațiilor economice din 2023.

Legea Codului fiscal subliniază necesitatea ca consiliile locale să finalizeze această indexare până la data de 30 aprilie a fiecărui an, asigurând astfel un cadru de predictibilitate pentru contribuabili.

Măsuri de atenuare a impactului

În ciuda creșterilor anunțate, proiectul de act normativ propune și o măsură de sprijin pentru cei care își asumă plata anticipată a impozitelor. O bonificație de 10% este disponibilă pentru contribuabilii care își achită dările pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport până la data de 31 martie. Această reducere reprezintă o tentativă de a atenua impactul financiar al majorărilor pentru locuitorii capitalei.

Cu toate acestea, chiar și cu această facilitate, impactul majorării rămâne semnificativ, punând presiune suplimentară asupra bugetelor gospodăriilor.

Ajustarea taxelor și impozitelor conform inflației reflectă o realitate economică cu care bucureștenii se vor confrunta în curând, necesitând o planificare financiară atentă pentru a gestiona aceste schimbări.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter