În încercarea de a gestiona un deficit bugetar uriaș și o datorie publică ce depășește pragul de 250 de miliarde de lei, autoritățile au adoptat măsuri precum înghețarea salariilor și pensiilor, majorarea taxelor și eliminarea unor facilități fiscale pentru agricultori.
Însă, această strategie are un impact direct asupra cetățenilor, prețurile produselor alimentare de bază începând deja să crească alarmant.
Măsurile economice severe și efectele lor asupra populației
Una dintre cele mai semnificative creșteri de prețuri vizează produsele de bază, precum uleiul și pâinea, care se scumpesc cu 10%. Aceste majorări afectează nu doar coșul zilnic al românilor, ci și întreaga industrie alimentară, de la producători până la consumatori.
Creșterea costurilor este alimentată de taxele mai mari impuse în sectorul agricol și de liberalizarea prețurilor la energie, anunțată pentru luna aprilie.
Unul dintre cele mai vulnerabile grupuri este reprezentat de pensionari, care nu vor beneficia de majorări ale pensiilor în acest an, în ciuda unei inflații record. Mulți dintre aceștia își manifestă deja nemulțumirea și îngrijorarea. „Dacă au decis să înghețe pensiile, nu e o măsură bună. Cu toții așteptam o majorare, o să ne adaptăm situației, ca altădată”, declară un pensionar. Altul adaugă: „Nici strictul necesar nu ne permitem. La o pensie de 2000 de lei cum să ne permitem? Cum putem să trăim? Drămuim banii de pe o zi pe alta.”
În același timp, impactul scumpirilor se resimte și la nivelul industriei alimentare. Reprezentanții producătorilor avertizează că majorările de prețuri sunt inevitabile.
Aurel Popescu, președintele Rompan, explică: „Vom fi obligați să prindem în costuri aceste lucruri, pentru că dacă am pune angajații să plătească impozitul de venit, pleacă și nu mai lucrează la tine. Doamne ferește să avem creșteri de preț la materia primă, energia sigur se va liberaliza de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă că de Paște vom avea mai multe probleme.”
Te poate interesa și: Creșterea prețurilor la Lidl! Impactul inflației asupra consumatorilor
Producătorii, între scumpiri și investiții
Pentru mulți producători, anul 2025 aduce provocări financiare suplimentare. Liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaz, împreună cu eliminarea facilităților fiscale, pune o presiune uriașă asupra cheltuielilor. Un exemplu concret este dat de Radu Timiș, CEO al unei fabrici de mezeluri, care estimează că impactul măsurilor fiscale asupra companiei sale va fi de 5,5 milioane de euro anual.
„Nu avem de unde să acoperim această diferență a facilităților, pentru că atunci trebuie să blocăm investițiile. Între a bloca investițiile sau a implementa o scumpire de preț mică, preferăm să mergem mai departe cu investițiile și să păstrăm locurile de muncă”, subliniază Radu Timiș.
Deși aceasta pare o soluție de compromis, costurile suplimentare vor fi în cele din urmă transferate consumatorilor.
Lista produselor alimentare afectate de scumpiri continuă să se extindă. Potrivit estimărilor industriei, carnea și lactatele vor înregistra o creștere a prețurilor între 5% și 8%.
Totodată, sărbătorile de Paște se conturează a fi mai costisitoare pentru români, în contextul unei posibile majorări a prețurilor la energia electrică și gaz, care va influența atât producția, cât și distribuția alimentelor.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.