Un aspect fundamental al acestor ceremonii este respectarea zilelor de sărbătoare religioasă și a posturilor din calendarul ortodox.
Astfel, în anumite perioade ale anului, cununiile religioase nu sunt permise. Aceste zile de „post” sau de sărbători importante sunt considerate momente de reculegere și devoțiune, iar desfășurarea unui astfel de eveniment religios este interzisă în aceste perioade.
În 2025, dacă plănuiești să te căsătorești, este esențial să cunoști perioadele din an în care nunțile nu pot fi oficializate din punct de vedere religios. Acestea sunt zilele de post, dar și sărbătorile religioase mari, numite Praznice Împărătești.
Iată care sunt perioadele și zilele în care nu se pot desfășura ceremonii religioase de cununie în anul 2025, conform calendarului ortodox.
Perioadele de post în care nu se fac nunți
În tradiția ortodoxă, posturile sunt perioade de abținere de la anumite plăceri ale lumii materiale, care includ, printre altele, abținerea de la căsătorii. În aceste perioade, biserica îndeamnă la rugăciune și pocăință, iar ceremonia de cununie religioasă este considerată incompatibilă cu spiritul postului.
Printre principalele perioade de post din calendarul ortodox se numără:
- Postul Paștelui (2 martie – 20 aprilie): Aceasta este cea mai mare perioadă de post din an, care durează 40 de zile și se încheie cu sărbătorirea Învierii Domnului. În această perioadă, credincioșii sunt chemați să se abțină de la mâncăruri de origine animală și să se dedice rugăciunii.
- Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (16 iunie – 28 iunie): Un post de lungime medie, care se ține înainte de sărbătoarea celor doi apostoli importanți.
- Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august): Acesta este un alt post semnificativ, care se încheie cu celebrarea adormirii Maicii Domnului.
- Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 noiembrie): Este un post de pregătire pentru sărbătorile de Crăciun, în care credincioșii se pregătesc duhovnicește pentru nașterea Mântuitorului.
În aceste perioade, nunțile religioase nu pot fi oficiate, iar preoții recomandă ca cei care vor să se căsătorească să își planifice ceremonia religioasă înainte sau după aceste intervale de post.
De asemenea, în ajunul acestor perioade de post, cununiile religioase sunt interzise, pentru a respecta pregătirea spirituală a credincioșilor înainte de a începe perioada de post.
Tot pe vesteazilei: Nunta secretă a lui Jador și Oana Ciocan. Nași celebri, emoții puternice și numele surpriză al bebelușului
Praznicele împărătești și sărbătorile importante
Pe lângă posturi, există și sărbători religioase importante, cunoscute sub numele de Praznice Împărătești, care sunt dedicate marilor evenimente din viața Mântuitorului sau a Sfinților. În aceste zile de sărbătoare, biserica îndeamnă la bucurie și reculegere, dar nu sunt permise nunțile religioase.
Printre aceste zile se numără:
- 1 ianuarie – Tăierea împrejur cea după trup a Domnului: Această sărbătoare marchează începutul anului nou în tradiția ortodoxă.
- 6 ianuarie – Botezul Domnului (Boboteaza): O sărbătoare mare, care celebrează botezul lui Iisus în râul Iordan.
- 25 martie – Buna Vestire: Această zi marchează vestirea Nașterii Mântuitorului către Fecioara Maria de către Arhanghelul Gabriel.
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului: Este o sărbătoare deosebit de importantă, în care se celebrează trecerea la cele veșnice a Maicii Domnului.
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat: Este sărbătorit ca ocrotitorul României, iar nunțile religioase nu sunt permise în această zi.
În plus, toate cele trei zile de Paște sunt considerate sărbători mari și nu sunt permise cununiile religioase în aceste zile. De asemenea, în ajunul acestor Praznice Împărătești, adică în seara dinaintea sărbătorii, nu se pot desfășura nici nunți.
Perioade suplimentare în care nu se fac nunți
În afacerea posturilor și a Praznicelor Împărătești, există și alte perioade în care nu se pot oficia nunți, din cauza tradițiilor și obiceiurilor bisericești. Un astfel de exemplu este perioada dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie), când este considerată o perioadă de reculegere și pregătire spirituală, care face imposibilă oficierea căsătoriilor religioase.
Totodată, săptămâna lăsatului sec de carne (23 februarie – 1 martie) este o perioadă de tranziție înainte de începerea Postului Mare și este marcată prin abținerea de la mâncăruri de carne, iar nunțile sunt de asemenea interzise.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.