Vlad Pascu, bărbatul condamnat în luna ianuarie pentru accidentul tragic de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața, va rămâne în arest preventiv pentru încă 60 de zile.
Decizia Curții de Apel Constanța a fost pronunțată pe 27 martie 2025 și este definitivă. Aceasta reprezintă un nou pas în procesul său juridic, care a fost deja marcat de o sentință de 10 ani de închisoare, dar care nu este încă definitivă.
Instanța a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu sau control judiciar, decizie care se aliniază reglementărilor legale în vigoare.
Arestul preventiv menținut de Curtea de Apel Constanța
Decizia Curții de Apel Constanța vine ca o confirmare a măsurii luate inițial de Judecătoria Mangalia, care a stabilit în ianuarie 2025 că Vlad Pascu trebuie să rămână în arest preventiv pe o perioadă de 60 de zile. Conform documentelor instanței, această măsură a fost considerată legală și temeinică, iar prelungirea arestului preventiv va fi verificată cel mai târziu până la data de 25 mai 2025.
Instanța a respins și cererea apărării de înlocuire a arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Avocatul lui Vlad Pascu a susținut că prelungirea arestului preventiv a fost efectuată de Judecătoria Mangalia fără a ține cont de ultimul cuvânt al inculpatului și fără a se consulta cu apărările acestuia, ceea ce ar fi încălcat principiile fundamentale ale procesului penal. Totuși, instanța superioară a respins aceste argumente, considerând că măsura adoptată este validă și conformă cu reglementările legale.
Citește și: Vlad Pascu se confruntă cu noi probleme după un interviu controversat din închisoare
Condamnarea pentru accidentul de la 2 Mai
În 31 ianuarie 2025, Judecătoria Mangalia a pronunțat o sentință de 10 ani de închisoare pentru Vlad Pascu, fiind găsit vinovat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului. Acesta fusese implicat într-un accident rutier în dimineața zilei de 19 august 2023, pe DN 39, în apropiere de localitatea 2 Mai, în urma căruia două persoane au decedat și alte trei au fost rănite. După accident, Pascu a părăsit locul faptei și a fost găsit de autorități în Vama Veche.
Ancheta a arătat că Vlad Pascu se afla sub influența unor substanțe interzise, precum cocaină, amfetamină și metamfetamină, ceea ce a contribuit la gravitatea accidentului. Decizia de condamnare nu este încă definitivă, fiind atacată la instanța superioară, iar verdictul final va depinde de apelurile care vor fi analizate de o instanță mai înaltă.
Daunele acordate familiilor victimelor și măsurile suplimentare
Judecătoria Mangalia a dispus și acordarea unor daune morale semnificative pentru familiile celor două victime decedate și pentru persoanele rănite în urma accidentului. Astfel, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare totală de peste 1,7 milioane de euro, sumă destinată familiilor victimelor și celor care au suferit vătămări fizice în urma accidentului. Această decizie a adus o formă de compensație financiară pentru tragedia care a afectat profund viețile victimelor și ale celor dragi acestora.
Pe lângă pedeapsa de închisoare, instanța a stabilit și interdicția pentru Vlad Pascu de a ocupa funcții publice sau de a conduce orice vehicul pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei. Aceste măsuri suplimentare reflectă gravitatea faptei comise și impactul pe care aceasta l-a avut asupra celor implicați, dar și asupra comunității în general.
În ciuda apelului apărării, care contestă legalitatea și temeinicia măsurii arestului preventiv, instanțele române continuă să mențină sancțiunile împotriva lui Vlad Pascu, considerându-l un pericol pentru societate din cauza comportamentului său iresponsabil și a comportamentului sub influența substanțelor interzise.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.