Vremea își arată extremele în Capitală și în întreaga țară, iar meteorologii avertizează asupra unei răciri bruşte care va afecta România în următoarele zile.
Dacă sâmbătă, 15 martie, temperaturile ating un nivel neobișnuit de ridicat pentru această perioadă, până luni dimineață, bucureștenii ar putea avea parte chiar de lapoviță și ninsori.
Potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), sâmbătă, Bucureștiul se va bucura de o zi caldă, cu temperaturi care vor urca până la 28 de grade Celsius, cu 16 grade peste media climatologică a acestei perioade. Duminică, temperaturile încep să scadă, dar rămân încă ridicate pentru această dată calendaristică, ajungând la o maximă de 20 de grade Celsius. Totuși, începând de duminică seara și pe tot parcursul nopții, cerul va fi acoperit de nori, iar ploaia își va face simțită prezența.
Luni, însă, vremea se schimbă radical. Valorile termice vor coborî abrupt, ajungând la o maximă de doar 8 grade Celsius, iar minima nocturnă va putea atinge -1 grad. Precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și chiar ninsoare, semn că iarna refuză să își ia complet rămas-bun.
Cod galben de ploi și vânt puternic în jumătate de țară
ANM a emis, de asemenea, un cod galben de vânt puternic și ploi abundente pentru mai multe regiuni ale țării. Astfel, locuitorii din sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, Moldova și zonele montane trebuie să se pregătească pentru rafale de vânt care vor atinge viteze de 50-60 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va sufla chiar cu 80-100 km/h.
Începând de sâmbătă și pe tot parcursul nopții de duminică, vestul, centrul și nordul țării vor fi afectate de averse, unele însoțite de descărcări electrice. În special în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, cantitățile de apă vor fi semnificative, putând depăși 30 l/mp în anumite zone.
Meteorologii avertizează că, începând de duminică și până marți dimineață, precipitațiile vor deveni tot mai intense și se vor extinde în cea mai mare parte a țării. Pe măsură ce temperaturile vor continua să scadă, ploile vor fi înlocuite de lapoviță și ninsoare, în special în zonele montane și, treptat, chiar și în regiunile mai joase de relief.
Citește și: Vremea dă peste cap primăvara în România! Se anunță temperaturi negative și ninsori după zile caniculare
Cauzele acestui fenomen extrem
Fluctuațiile bruște de temperatură din această perioadă sunt rezultatul unei întâlniri între mase de aer cald și rece. Specialiștii explică faptul că, în ultima perioadă, un front de aer tropical a pătruns în România, aducând temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna martie. Această încălzire accentuată a fost favorizată de un sistem de presiune ridicată, care a menținut vremea stabilă și deosebit de caldă.
Cu toate acestea, începând de duminică, acest front cald va fi înlocuit rapid de un sistem depresionar de origine atlantică, care va aduce aer rece din nord-vestul Europei. În combinație cu umiditatea ridicată, acest proces va determina apariția precipitațiilor și răcirea severă a vremii. Astfel de schimbări bruşte nu sunt neobișnuite în lunile de tranziție, însă diferențele de temperatură de peste 20 de grade Celsius în doar câteva zile rămân fenomene extreme, cu impact semnificativ asupra populației.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.