in

100 de tone de gunoaie ”second-hand” au fost oprite de Garda de Mediu la graniță

Garda de Mediu din România, în doar patru zile, a oprit la frontiera țării intrarea a aproape 100 de tone de deșeuri.

100 de tone de gunoaie ”second-hand” au fost oprite de Garda de Mediu la graniță

Acestea erau deghizate sub eticheta de „mărfuri second-hand” și proveneau din diverse țări europene. Incidentul, desfășurat între 8 și 11 ianuarie 2024, a avut loc la punctele de trecere Borș II, Giurgiu și Nădlac II.

La Bihor, trei autotrenuri încărcate cu peste 41 de tone de mobilier etichetat drept „ajutoare umanitare” au fost respinse. Acestea veneau din Spania, Germania și Olanda, urmând să ajungă în județele Oradea, Suceava și Bihor. La Giurgiu, au fost oprite două transporturi cu peste 43 de tone de metalice și de hârtie/carton, provenind din Bulgaria. În Arad, un transport din Cehia cu peste 13 tone de metale neferoase a fost, de asemenea, refuzat.

Un efort continuu de protejare a mediului

Această acțiune a Gărzii de Mediu evidențiază un efort constant și esențial de a proteja mediul și sănătatea publică. Împiedicarea intrării acestor deșeuri în țară nu este doar o victorie pentru mediu, ci și un semnal clar că România nu va tolera activitățile ilegale de import de deșeuri.

Aceste incidente subliniază, de asemenea, importanța unei monitorizări stricte a frontierei în ceea ce privește transporturile internaționale, în special în contextul unei creșteri a încercărilor de a aduce ilegal deșeuri în țară. Protecția mediului și sănătatea populației sunt priorități care necesită acțiuni ferme și continue.

Garda de Mediu nu doar că apără mediul, dar trimite și un mesaj puternic la nivel internațional: România nu va fi teren de depozitare pentru deșeurile altor țări. Această atitudine responsabilă și hotărâtă este esențială în lupta globală împotriva poluării și pentru menținerea unui mediu curat și sănătos.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter