in

Guvernul aprobă programul Electric UP 2: Finanțare de până la 150.000 de euro pentru energie regenerabilă

Guvernul României a aprobat astăzi, 23 aprilie, programul Electric UP 2.

Guvernul aprobă programul Electric UP 2: Finanțare de până la 150.000 de euro pentru energie regenerabilă

Guvernul României își asumă un rol activ în susținerea mediului de afaceri prin încurajarea utilizării surselor de energie regenerabilă.

Prin programul Electric UP 2, IMM-urile și operatorii din domeniul HoReCa pot beneficia de finanțare de până la 150.000 de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru vehicule electrice. Această inițiativă vine ca un răspuns la nevoia crescută de soluții energetice durabile în contextul schimbărilor climatice și a tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon.

Programul asigură acoperirea a trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile din fonduri publice, în timp ce beneficiarii trebuie să contribuie cu o finanțare proprie de 25% din valoarea proiectului. Acest model de cofinanțare încurajează investițiile private în domeniul energiei regenerabile și stimulează inovația în cadrul sectorului privat.

Detalii și scopuri ale programului Electric UP 2

Programul Electric UP 2 vine cu modificări semnificative față de predecesorul său, având în vedere o limită superioară mărită pentru puterea instalată în sistemul de panouri fotovoltaice, ajungând la 150 de kilowați. De asemenea, stațiile de încărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in trebuie să aibă o putere minimă de 22 de kilowați.

Finanțarea programului se va realiza de la bugetul de stat, cu un buget total de 450 de milioane de lei. În etapa inițială de aplicare, peste 1.500 de IMM-uri și operatori din sectorul HoReCa au beneficiat deja de finanțare pentru implementarea proiectelor de energie regenerabilă.

Conform Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, „În perspectiva unui nou ciclu de finanțare al programului „ELECTRIC UP”, Ministerul Energiei a elaborat și supus consultării publice proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr.159/2020. Aceasta se referă la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a domeniului HoReCa pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 100 kWp destinate consumului propriu și livrării surplusului în sistemul energetic național, precum și pentru stațiile de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.”

Promovarea energiei regenerabile și a transportului electric

Scopul principal al programului Electric UP 2 este de a sprijini dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri prin finanțarea investițiilor în surse de energie regenerabilă. Programul vizează, de asemenea, extinderea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice și creșterea numărului de autovehicule electrice și electrice hibrid plug-in înmatriculate.

„Prin Programul „ELECTRIC UP 2“, beneficiarilor li se acordă un ajutor de minimis în sumă maximă de 150.000 de euro pe beneficiar, adică 75% din valoarea cheltuielilor eligibile. Restul de 25% trebuie asigurat ca finanțare din surse proprii ale beneficiarului”, a subliniat Mihai Constantin.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.