Vineri, 21 iunie 2024, sunt în vigoare două avertizări meteo, Cod Galben și Cod Portocaliu. Conform specialiștilor, „valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități”.
În Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și sud-vestul Munteniei, vineri, temperaturile vor fi și mai ridicate, atingând între 33 și 36 de grade Celsius. Aceste valori sunt deosebit de ridicate pentru această dată, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu indicele ITU depășind pragul critic de 80 de unități.
Avertizările pentru Weekend: Cinci Județe Sub Cod Roșu
Sâmbătă, 22 iunie 2024, temperaturile vor atinge noi recorduri în cinci județe: Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș. Specialiștii avertizează că „temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.
Duminică, 23 iunie 2024, avertizarea Cod Roșu se va extinde și în Giurgiu și Dâmbovița. Astfel, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și municipiul București vor fi afectate de temperaturi extreme. Aceasta este a cincea zi consecutivă de căldură extremă, cu maxime între 38 și 39 de grade Celsius și nopți tropicale.
Ce Se Întâmplă Săptămâna Viitoare?
De săptămâna viitoare, temperaturile vor începe să scadă ușor, dar nu semnificativ. În sudul țării, temperaturile vor coborî la 34-35 de grade Celsius, în timp ce în restul țării vor fi și mai scăzute. Totuși, schimbarea masei de aer cald va aduce fenomene meteorologice instabile.
Meteorologul Meda Andrei a explicat la Digi 24 că, pe măsură ce masa de aer foarte caldă va fi înlocuită de una mai rece din Europa Centrală, „vor avea loc fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi vijelii, grindină de dimensiuni medii, poate chiar mai mari, ploi torențiale și acumulări de cantități mari de apă”.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.