in

Alertă Meteo în România! Avertizare Cod Galben pentru 12 Județe – Vreme rea și intensificări ale vântului prevăzute

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben pentru vreme rea în România, care este în vigoare până miercuri dimineața, 24 aprilie.

Alertă Meteo în România! Avertizare Cod Galben pentru 12 Județe – Vreme rea și intensificări ale vântului prevăzute

Avertizarea vizează 12 județe din țară, incluzând parțial sau integral județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Brașov, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie ().

Avertizarea este activă începând de marți, ora 10:00, și va rămâne în efect până miercuri, ora 8:00.

În perioada menționată, se așteaptă precipitații în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură, precum și în zona de deal a Olteniei. Cantitățile de apă vor varia între 25 și 35 l/mp, cu posibilitatea unor izolări care pot depăși 45…50 l/mp. De asemenea, la altitudini mari, se prevăd precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări pe creste, cu rafale de 90…100 km/h.

Extindere ariei ploilor și intensificări ale vântului

O informare meteorologică suplimentară a fost emisă, care prevede extinderea ariei ploilor dinspre regiunile sudice ale țării, cuprinzând treptat întreaga țară. Se anticipă mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă se vor situa în general între 15 și 20 l/mp. La altitudini mari, în zona montană, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vitezele vântului vor oscila între 45 și 55 km/h în majoritatea zonelor, cu rafale care pot depăși 70…80 km/h în zona montană înaltă. În cursul zilei de miercuri, vântul va mai avea intensificări temporare în vest și nord-vest, și pe arii restrânse în restul țării.

Recomandări pentru populație

Având în vedere condițiile meteorologice severe anunțate, autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite deplasările neesențiale, în special în zonele afectate de avertizări. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu prudență sporită, să adapteze viteza la condițiile de drum și să respecte indicațiile și semnalele polițiștilor rutieri și ale autorităților locale.

Este esențial să se acorde atenție informațiilor oficiale emise de ANM și alte instituții competente, pentru a fi la curent cu evoluția situației meteorologice și pentru a lua măsurile necesare în timp util.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter