Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat deschiderea unui număr record de 950 de secții de votare în străinătate, cel mai mare număr organizat vreodată, menționând că acest demers complex este legat de structura specifică a calendarului electoral.
Astfel, procesul de votare pentru alegerile prezidențiale și parlamentare se desfășoară în trei weekend-uri consecutive, cu zile suplimentare pentru prezidențiale și o diversificare a programului de vot.
Programul și desfășurarea votului în diaspora
Votul pentru alegerile prezidențiale este organizat în mod special pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. Vineri, urnele se deschid de la ora 12:00 până la ora 21:00, iar sâmbătă și duminică, secțiile sunt deschise de la ora 07:00 până la ora 21:00, existând posibilitatea prelungirii până la ora 23:59. În schimb, votul pentru alegerile parlamentare se desfășoară pe parcursul a două zile – sâmbătă și duminică – între orele 07:00 și 21:00, și poate fi extins până la 23:59. Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a subliniat că această prelungire a programului este disponibilă doar pentru ziua de duminică.
Cetățenii români din afara granițelor sunt sfătuiți să verifice dacă secția de votare la care doresc să se prezinte are o adresă fixă pentru toate rundele de alegeri. Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, recomandă verificarea adreselor secțiilor de votare și a documentelor necesare pentru votul din diaspora pe site-ul ministerului.
VEZI CONFERINȚA DE PRESĂ MAI JOS:
Votul prin corespondență – o opțiune importantă pentru cetățenii din diaspora
Pentru a asigura o mai mare flexibilitate, cetățenii români care nu pot ajunge fizic la secțiile de votare din străinătate au la dispoziție opțiunea votului prin corespondență. Până acum, 6.650 de cetățeni români au primit plicuri care includ materialele necesare pentru exercitarea dreptului de vot.
Pentru ca votul prin corespondență să fie validat, plicurile trebuie expediate astfel încât să ajungă în România până la termenele limită stabilite: 21 noiembrie pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, 5 decembrie pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale și 28 noiembrie pentru alegerile parlamentare.
În plus, în plicurile expediate cetățenilor au fost incluse instrucțiuni clare privind completarea și trimiterea buletinului de vot. Toni Greblă a subliniat faptul că aceste plicuri sunt configurate astfel încât să fie foarte simplu pentru alegători să își exercite dreptul de vot, iar instrucțiunile sunt menite să reducă orice confuzie în legătură cu procesul.
În cazul în care buletinele de vot prin corespondență nu ajung la timp în România, cetățenii vor fi notificați prin email sau telefon și vor putea vota fizic la cea mai apropiată secție de votare. Astfel, autoritățile încearcă să se asigure că niciun cetățean român din diaspora nu va fi lipsit de dreptul de a vota, chiar și în situațiile neprevăzute.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.