După declarațiile contradictorii din ultimele zile referitoare la candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, liderii alianței PSD-PNL-UDMR se confruntă cu o provocare majoră în stabilirea unui front comun.
Pe lângă discuțiile privind prezidențialele, se așteaptă dezbateri aprinse pe marginea bugetului de stat pe anul 2025.
Candidatura lui Crin Antonescu și ruptura din coaliție
Centrul tensiunilor din coaliția de guvernare este, fără îndoială, candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Cu doar câteva zile în urmă, Antonescu a anunțat unilateral suspendarea acordului privind susținerea sa de către coaliție. Motivele invocate au fost lipsa de asumare din partea partidelor, o situație care a dus la reacții mixte din partea liderilor politici.
Mai mulți lideri PSD și-au exprimat public scepticismul față de oportunitatea susținării lui Crin Antonescu. Printre aceștia, europarlamentarul Vasile Dîncu și deputatul Voicu Vușcan au fost vocali în criticile lor. Vușcan a declarat pe rețelele de socializare: „În final, PSD va susține doar un candidat PSD al său cu trecut social-democrat. Social democrația înseamnă grija față de oameni, iar un președinte de dreapta nu ar face asta, fapt dovedit în ultimii 20 de ani”.
Această poziție pare să submineze ideea unui front comun, arătând fracturile din coaliție. Totuși, PNL, prin vocea președintelui interimar Ilie Bolojan, a atras atenția că orice întârziere în stabilirea candidatului poate avea consecințe grave. Liberalii susțin organizarea alegerilor prezidențiale înainte de Paști, considerând că prelungirea provizoratului ar accentua tensiunile sociale.
Citește și: Guvernul Ciolacu 2, învestit în timp record! O nouă etapă pentru România începe astăzi
Bugetul de stat pe 2025
Pe lângă disputa legată de alegerile prezidențiale, pe agenda reuniunii se află și proiectul bugetului de stat pentru 2025. Guvernul intenționează să adopte bugetul până la sfârșitul lunii ianuarie, dar sindicatele și-au exprimat deja nemulțumirea față de abordarea Executivului.
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a precizat că ținta de deficit pentru 2025 este de 7% din PIB. El a subliniat că nu se vor introduce majorări de taxe, ci se va pune accent pe restrângerea cheltuielilor publice. Cu toate acestea, sindicatele critică lipsa de consultare prealabilă și consideră că Ordonanța „Trenuleț”, care stă la baza legii bugetului, nu îndeplinește nevoile reale ale populației.
Reacțiile sindicatelor:
- Liderii sindicali au amenințat cu proteste dacă bugetul va fi adoptat fără consultarea lor.
- Sindicatele consideră că planul de restrângere a cheltuielilor publice va afecta sectorul bugetar și calitatea serviciilor publice.
- Este invocată lipsa unor măsuri care să sprijine salariile mici sau să protejeze grupurile vulnerabile.
Această situație amplifică presiunea asupra guvernului de a găsi soluții viabile, evitând o escaladare a nemulțumirilor sociale. Deși Tánczos Barna a declarat că guvernul este deschis dialogului, sindicatele rămân sceptice.
Alegeri prezidențiale și calendar electoral
Pe lângă dezbaterea bugetului, o altă problemă urgentă este stabilirea calendarului electoral pentru prezidențiale. Ilie Bolojan a avertizat că alegerile ar putea fi amânate până în luna mai, dacă coaliția nu ajunge la un acord săptămâna aceasta. Liberalii consideră că o astfel de amânare ar fi un semnal negativ, adâncind neîntreruperea provizoratului politic.
Totodată, dacă Crin Antonescu nu va beneficia de susținere unanimă, PSD ar putea decide să propună propriul candidat.
Această mișcare ar rupe consensul din coaliție, punând într-o poziție delicată PNL și UDMR. Miza este cu atât mai mare cu cât fiecare partid dorește să-și maximizeze șansele la alegeri, dar și să-și păstreze influența în cadrul alianței.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.