in

Acordul UE-Mercosur: Pericolul iminent pentru agricultura României!

Comisia Europeană și țările din blocul Mercosur au anunțat finalizarea unui acord de liber schimb ce ar putea modifica semnificativ peisajul economic al Europei.

Acordul UE-Mercosur: Pericolul iminent pentru agricultura României!

Acordul vizează înființarea unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană și patru țări sud-americane: Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Acesta va deschide o piață de aproximativ 780 de milioane de oameni, însă pentru fermierii din România, acest acord reprezintă o amenințare serioasă.

Fermierii și liderii din sectorul agricol susțin că acest tratat va avea un impact devastator asupra producției autohtone, mai ales în sectoarele cărnii de vită și de pui.

Problemele majore ale agricultorilor români

România se confruntă cu un paradox în fața acestui acord. În timp ce țările din America de Sud beneficiază de standarde de producție mult mai permisive, fermierii din Uniunea Europeană trebuie să respecte reglementări stricte în ceea ce privește protecția mediului, sănătatea animalelor și siguranța alimentară. Așadar, produsele sud-americane, care respectă norme mai relaxate, vor putea pătrunde pe piața europeană la prețuri mult mai mici, punând astfel în pericol competitivitatea produselor europene.

Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO, subliniază că România va fi țara cea mai afectată de acest acord.

„Pe lângă celelalte produse sau materii prime din industria alimentară aduse din țările Mercosur, va fi și carne de vită și carne de pui, iar România pe aceste două sectoare va fi devastată”, afirmă Arion.

România are un grad ridicat de autosuficiență în producția de carne: 130% la carnea de pui și 200% la carnea de vită, iar aceste valori ridicate vor face ca sectorul zootehnic local să nu poată face față importurilor ieftine din America de Sud.

Fermierii români se tem că prețurile mici ale produselor sud-americane vor conduce la o criză a prețurilor în România și în întreaga Europă. Aceștia vor fi forțați să reducă prețurile produselor lor, iar în multe cazuri, vor fi nevoiți să închidă afacerea.

„Prețurile mici cu care vor intra aceste produse vor determina închiderea sectorului zootehnic și agricol din România și Uniunea Europeană”, avertizează Arion.

Discrepanțele între standardele europene și cele sud-americane

Un alt aspect important al acordului este diferența semnificativă dintre normele de producție europene și cele din țările Mercosur. Marcel Olteanu, președintele Asociației Aberdeen Angus România, atrage atenția asupra folosirii tehnologiilor de modificare genetică în sudul Americii, tehnologii interzise în Uniunea Europeană.

„Toate statele din America de Sud folosesc soia modificată genetic, porumb modificat genetic, toate aceste tipuri de plante care se regăsesc în hrana animalelor”, subliniază Olteanu.

În timp ce fermierii din Uniunea Europeană sunt obligați să respecte reglementări stricte în privința alimentației animalelor și a sănătății acestora, produsele din Mercosur nu sunt supuse acelorași reglementări, ceea ce creează o competiție neloială.

În plus, Olteanu pune sub semnul întrebării condițiile de creștere a animalelor în America de Sud.

„Cum a fost obținută carnea animalelor, prin ce tip de hrană și dacă aceasta este corespunzătoare?”, întreabă fermierul.

De asemenea, el atrage atenția asupra posibilității ca animalele să fi fost crescute în zone defrișate, ceea ce contribuie la distrugerea pădurilor tropicale, o problemă cu implicații grave asupra mediului global.

Citește și: Guvernul Ciolacu 2: De la promisiuni la proteste – Industria alimentară, în pragul colapsului

Riscurile de dumping și efectele asupra altor sectoare

Pe lângă sectorul cărnii, producția de cereale ar putea suferi pierderi semnificative ca urmare a importurilor de produse sud-americane. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) semnalează riscurile de dumping asociate cu acordul UE-Mercosur, în special pentru cereale, porumb, sorg și orez.

Produsele sud-americane vor intra pe piața europeană la taxe vamale reduse sau zero, ceea ce va fragiliza producătorii europeni. Aceasta va conduce la o scădere a veniturilor fermierilor, dar și a industriilor care procesează aceste produse, cum ar fi producătorii de amidon, bioetanol și semolă de porumb.

Un alt aspect criticat este impactul asupra standardelor de mediu și sociale. „Acordul promovează liberalizarea tarifară pe scară largă, dar nu reușește să echilibreze diferențele semnificative între standardele de producție europene și cele ale blocului Mercosur”, atrage atenția Forumul APPR. Această disparitate va face ca produsele sud-americane să fie mult mai ieftine, însă calitatea acestora ar putea ridica semne de întrebare.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.