in

Rabla pentru tractoare 2025. Cum poți obține finanțare direct și transparent pentru modernizarea fermelor tale

Din luna martie, fermierii din România vor avea la dispoziție programul „Rabla pentru tractoare”, ce își propune să sprijine achiziționarea de tractoare noi și moderne.

Rabla pentru tractoare 2025. Cum poți obține finanțare direct și transparent pentru modernizarea fermelor tale

După o serie de discuții și ajustări, autoritățile au anunțat că înscrierea în acest program se va face direct de către beneficiari, pentru a asigura transparența și accesul echitabil la fonduri.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța noilor reglementări și a explicat ce schimbări majore au fost implementate în acest sens.

Modificarea procedurii de înscriere – transparență și echitate

Inițial, procesul de înscriere în programul „Rabla pentru tractoare” presupunea utilizarea dealerilor de tractoare ca intermediari, iar acest lucru a generat neliniște în rândul fermierilor. Mulți dintre aceștia au semnalat situații în care au plătit avansuri dealerilor, dar nu aveau garanția că vor fi incluși în programul de finanțare. Astfel, autoritățile au decis să schimbe abordarea, iar acum fiecare fermier va trebui să se înscrie personal, pentru a preveni riscurile de favorizare a anumitor persoane sau de practici opace.

Ministrul Fechet a explicat că, prin modificarea procedurii, se dorește ca toți participanții să aibă aceleași șanse de a beneficia de finanțare. „Eu cred că fiecare participant trebuie să aibă dreptul la propria șansă de a fi finanțat, motiv pentru care am dispus colegilor de la AFM să modifice programul Rabla pentru tractoare”, a subliniat ministrul. În continuare, fermierii vor putea apela la ajutorul rudelor, prietenilor sau chiar al dealerilor pentru a depune cererea, dar nu vor mai depinde exclusiv de aceștia.

Această decizie se aliniază principiilor de transparență și echitate, esențiale pentru succesul programului. Fechet a comparat această abordare cu cel al programului pentru panouri fotovoltaice, care a fost bine primit datorită organizării clare și a transparenței procesului de înscriere. „Toată lumea trebuie să fie pregătită. Vom anunța din timp pentru ca oamenii să știe cum să se pregătească”, a adăugat ministrul, subliniind importanța informării corecte a participanților.

Tot pe vesteazilei: Termen-limită important pentru fermieri! Cererile de rambursare a ajutorului de stat pentru motorină

Beneficii pentru fermieri și detalii despre program

Programul „Rabla pentru tractoare” beneficiază de o alocare de 500 de milioane de lei pentru prima etapă, o sumă considerabilă destinată sprijinirii fermierilor care doresc să își modernizeze utilajele agricole. Tractoarele achiziționate prin intermediul acestui program vor contribui la creșterea eficienței muncii agricole și la protejarea mediului, prin utilizarea unor echipamente mai ecologice și mai eficiente energetic.

În conformitate cu reglementările programului, fermierii care doresc să beneficieze de finanțare trebuie să se asigure că tractoarele achiziționate respectă condițiile tehnice prevăzute. Astfel, vor putea accesa un sprijin financiar considerabil pentru a face achiziții mai eficiente și mai durabile. De asemenea, similar cu alte programe de succes din trecut, fermierii vor avea un set de instrucțiuni clare pentru a înțelege procedurile și pașii necesari pentru înscriere.

Un aspect pozitiv este faptul că fermierii vor putea să aleagă tractoarele dorite, fără a fi influențați de dealerii de tractoare, cu condiția ca acestea să îndeplinească cerințele programului. Aceasta va oferi mai multă libertate în alegerea echipamentelor și va stimula concurența între dealerii de tractoare, lucru care poate duce la oferte mai bune și mai diversificate.

Cum te poți înscrie în programul „Rabla pentru tractoare”

Pentru a se înscrie, fermierii trebuie să acceseze platforma online a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) și să completeze formularul de înscriere personal. De asemenea, este important ca fiecare beneficiar să aibă toate documentele necesare pregătite și să respecte termenul limită de depunere a cererilor. Ministrul Fechet a menționat că procesul va fi simplificat și că fermierii vor avea toate informațiile necesare înainte ca înscrierea să fie deschisă.

Deși procesul de înscriere va fi direct, fermierii care nu sunt familiarizați cu utilizarea calculatoarelor vor putea apela la persoane de încredere pentru a-i sprijini în completarea cererii. Această abordare asigură că nimeni nu va fi exclus din program din cauza unor dificultăți tehnice, iar procesul va rămâne cât mai accesibil.

În plus, datele de deschidere a apelului și procedurile vor fi anunțate din timp, astfel încât fermierii să se poată pregăti corespunzător și să nu piardă ocazia de a beneficia de aceste fonduri. De asemenea, se va acorda o atenție specială pentru a preveni orice tip de fraudă sau abuz care ar putea afecta transparența și echitatea programului.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.