Acum, în urma incendiului tragic care a mistuit Ferma Dacilor, apar întrebări despre relația dintre cei doi și despre posibile conflicte de interese.
Cu doar două luni în urmă, președintele ANPC, Horia Constantinescu, părea să fie în culmea entuziasmului atunci când vorbea despre Ferma Dacilor, o pensiune cunoscută pentru produsele românești și peisajele sale pitorești.
Mai mult decât atât, el a dezvăluit că are o prietenie solidă cu Cornel Dinicu, patronul pensiunii, care datează de peste trei decenii.
Cu toate acestea, entuziasmul lui Constantinescu pentru Ferma Dacilor ar putea fi privit cu suspiciune, dat fiind că ANPC are în atribuții verificarea unităților din industria HoReCa, inclusiv a acestei pensiuni. Într-un mesaj public pe rețeaua de socializare Facebook, Constantinescu a scris:
„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public. Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani.”
Cu toate aceste laude, tragedia a lovit Ferma Dacilor când un incendiu devastator a mistuit pensiunea, iar autoritățile au descoperit că unitatea nu avea autorizație de incendiu emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Incendiul a dus la pierderea vieților a șase persoane, în timp ce alte două sunt încă dispărute, iar pompierii continuă să caute rămășițele carbonizate.
Mulți se întreabă acum dacă relația profundă dintre Horia Constantinescu și Cornel Dinicu ar fi avut vreun impact asupra inspecției și verificării Fermei Dacilor de către ANPC.
Există suspiciuni că această legătură ar fi putut crea un conflict de interese, punând sub semnul întrebării obiectivitatea instituției în ceea ce privește reglementările și autorizațiile pentru această unitate.
De-a lungul anilor, Cornel Dinicu a fost în centrul unor evenimente tulburătoare. În 1996, el era șeful unei grupări de bodyguarzi în cartierul studențesc Regie și a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru amenințare și lovire, dar a fost grațiat.
În anul 2000, Dinicu a fost implicat în Afacerea „Portbagajul”, care a condus la demiterea șefului Poliției Capitalei, iar el a fost suspectat de furt de bani și aur, legat de un caz de răpire și tortură. În această perioadă, el era și bodyguardul unui fost ministru de Interne.
În 2007, Dinicu a fost urmărit de SIE în Sierra Leone în calitate de reprezentant al unei companii elvețiene care dorea să preia o mină de diamante. Toate aceste evenimente aduc în discuție trecutul întunecat al lui Cornel Dinicu și relația sa cu Horia Constantinescu.
În acest moment, este esențial ca autoritățile să investigheze cu atenție orice posibil conflict de interese și să asigure că ANPC își îndeplinește în mod corect și obiectiv atribuțiile de reglementare și control în domeniul HoReCa, fără favoritisme sau influențe neadecvate. Incidentele tragice de la Ferma Dacilor reprezintă un avertisment asupra necesității de a asigura că funcționarii publici rămân integri și că prioritățile lor sunt siguranța și binele public.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.