in

Pericolele ascunse ale litoralului românesc! Ce produse alimentare trebuie evitate

Pe măsură ce sezonul estival se apropie de vârf, litoralul românesc devine destinația preferată pentru mii de turiști din întreaga țară.

Pericolele ascunse ale litoralului românesc! Ce produse alimentare trebuie evitate

În primele zile ale lunii iulie, a inițiat o serie de controale riguroase în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, pentru a proteja sănătatea publicului și pentru a asigura respectarea normelor de siguranță alimentară.

Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța, a subliniat importanța acestor măsuri, afirmând că obiectivul nu este acela de a perturba sezonul estival, ci de a preveni situațiile care pot pune în pericol sănătatea și viața consumatorilor. „Vom veghea, bineînțeles, și la ceea ce înseamnă dezvoltarea unui corect,” a declarat Constantinescu, menționând că măsurile vor fi extraordinare de ferme împotriva celor care nu respectă normele sanitare.

Produsele Alimentare de Evitat pe Plajă

Una dintre principalele preocupări ale ANPC este legată de vânzătorii ambulanți și tonetele de pe plajă, care oferă diverse produse alimentare, cum ar fi porumb fiert și fructe. Specialiștii avertizează că aceste produse pot reprezenta un risc major pentru sănătate. Horia Constantinescu a fost ferm în declarațiile sale: „Produsele respective cu siguranță nu trebuie consumate.” El a subliniat că părinții care cumpără astfel de produse pentru copiii lor ar trebui să fie sancționați, subliniind gravitatea situației.

În cadrul controalelor, inspectorii au descoperit numeroase nereguli, inclusiv produse perisabile păstrate în condiții improprii. Aceste practici pot duce la intoxicații alimentare și alte probleme de sănătate severe. ANPC a anunțat că va lua măsuri drastice împotriva comercianților care nu respectă standardele de siguranță alimentară.

Sancțiuni Dure pentru Încălcarea Normelor

Pentru a descuraja practicile periculoase, ANPC a impus sancțiuni severe. Comercianții care nu respectă regulile riscă amenzi mari și chiar închiderea unităților. Horia Constantinescu a subliniat că măsurile vor fi „extraordinar de ferme” și că ANPC va colabora cu operatorii economici pentru a-i ajuta să se conformeze normelor.

În cadrul controalelor, au fost identificate mai multe categorii de produse care trebuie evitate:

  • Pește și fructe de mare: Păstrate în condiții necorespunzătoare, acestea pot deveni periculoase pentru consum.
  • Carne: Frigiderul sau vitrina frigorifică nefuncțională poate transforma carnea într-un pericol pentru sănătate.
  • Produse lactate: Acestea necesită condiții stricte de păstrare pentru a preveni contaminarea.
  • Produse de patiserie: În condiții de temperatură ridicată, acestea pot dezvolta bacterii periculoase.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter