Aceste modificări vin ca răspuns la necesitatea de a alinia legislația fiscală la cerințele și schimbările din economie.
Calitatea de contribuabil revine dobânditorului dezmembrămintelor, astfel încât în cazul constituirii sau transmiterii dezmembrămintelor dreptului de proprietate cu titlu gratuit, contribuabilul devine dobânditorul, dacă acesta este potrivit prevederilor titlului IV „Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
De asemenea, s-a clarificat termenul „data dobândirii”, stabilindu-se în raport cu acesta perioada de deținere a proprietăților imobiliare. Se completează prevederi referitoare la determinarea impozitului pe venit la valoarea declarată de părți, dar nu mai puțin de 20% din valoarea minimă stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii.
TVA: Reglementări și ajustări
Normele metodologice privind TVA-ul au fost modificate pentru a se alinia cu schimbările legislative introduse prin Legea nr. 296/2023 și OUG nr. 115/2023, care vizează cotele de TVA și condițiile pentru aplicarea cotelor reduse în anumite situații.
De asemenea, au fost introduse proceduri speciale pentru înregistrarea în Registrul Comerțului și în scopuri de TVA pentru persoanele impozabile care solicită acest lucru. Măsuri tranzitorii au fost implementate pentru persoanele impozabile care au depus cereri în acest sens în 2023.
Organele fiscale au acum posibilitatea de a înregistra persoanele impozabile în scopuri de TVA chiar și în perioada suspendării executării deciziei de anulare a înregistrării, atunci când aceasta a fost dispusă de instanțele de judecată.
Accize: Schimbări în industria produselor energetice și a băuturilor nealcoolice
Schimbările aduse la nivel de accize vizează mai multe aspecte. Astfel, nu se mai solicită garanții pentru deplasările de produse energetice prin conducte fixe, iar antrepozitarul autorizat nu este obligat să constituie garanție pentru produsele energetice deplasate din România pe teritoriul UE, exclusiv pe cale maritimă, cu acordul celorlalte state membre implicate.
În ceea ce privește băuturile nealcoolice, au fost introduse definiri precise și au fost eliminate din această categorie băuturile pentru care consumatorul decide cantitatea de zahăr adăugat. De asemenea, activitățile de post-ambalare nu sunt considerate operațiuni de ambalare a produselor accizabile.
Pentru calculul accizelor în cazul produselor cu zahăr adăugat, operatorii economici trebuie să transforme cantitatea de zahăr adăugat din unitatea de măsură pentru masă în unitatea de măsură pentru volum. Operatorii economici care produc, achiziționează sau importă băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat trebuie să notifice autoritățile vamale cu privire la nivelul de zahăr conținut în produse.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.