Potrivit datelor din RespiVirNet, administrate de Istituto Superiore di Sanità și Ministerul Sănătății Italian, cei mai afectați sunt copiii sub vârsta de 4 ani.
În săptămâna premergătoare Crăciunului, aproximativ 18 din 1.000 de italieni au fost diagnosticați cu diferite sindroame respiratorii, inclusiv gripă, bronșiolită și alte infecții cu simptome similare.
Această rată a depășit recordul anterior de 16 cazuri la 1.000 de pacienți, cu un total de aproximativ 1,13 milioane de persoane afectate în ultimele șapte zile.
Creșterea cazurilor de gripă și impactul asupra sistemului medical
Pe fondul sărbătorilor publice și cu cabinetele medicale închise, mulți pacienți au ajuns în camerele de urgență. În perioada 23-26 decembrie, apelurile la serviciul de urgență 118 au crescut cu 40%, 55% dintre acestea fiind pentru patologii respiratorii.
Marco Falconi, director la centrul de boli infecțioase de la spitalul Cisanello din Pisa, subliniază că, deși nu este recomandabil să se limiteze manifestările de afecțiune, persoanele diagnosticate cu gripă ar trebui să adopte precauții similare celor din cazul Covid-19, inclusiv evitarea contactului cu persoanele în vârstă sau vulnerabile.
Falconi insistă că valul actual de sindroame respiratorii este mai problematic decât cel al Covid-19.
Diferența majoră este în modul în care oamenii reacționează la diagnostic: cei cu Covid-19 iau măsuri serioase de izolare și purtare a măștii, pe când cei cu gripă tind să creadă că au o boală comună și nu iau măsuri de precauție adecvate.
Tratamentul pentru gripă, în general, implică antiinflamatoare, antipiretice și hidratare corespunzătoare. Dacă simptomele persistă sau se agravează, cum ar fi febră mare continuă și tuse uleioasă, este recomandată consultarea medicului pentru a exclude o posibilă complicație bacteriană. De obicei, recuperarea durează între 5 și 7 zile.
Virusul gripal predominant în acest sezon este H1N1, același responsabil pentru epidemia din 2009, cunoscută sub numele de „gripa porcină”. Giovanni Rezza, profesor asociat de igienă la Universitatea San Raffaele din Milano, explică că acest virus a circulat puțin de atunci și acum revine în rândul populației susceptibile, în special tinerii și copiii care nu l-au experimentat anterior.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter
MENȚIUNE:
Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.
Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.