in

Echipamentele vechi de 17 ani ale INML pun în pericol testele antidrog din România

Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici” din București se confruntă cu o provocare majoră în eficiența testelor antidrog, cauzată de vechimea echipamentelor sale, care depășesc 17 ani de utilizare.


Această situație limitează capacitatea institutului de a răspunde cererii crescute de analize toxicologice, potrivit declarațiilor medicului primar Gabriel Gorun.

Medicul Gabriel Gorun, specialist în medicină legală la INML „Mina Minovici”, a evidențiat într-un interviu pentru News.ro că aparatura de laborator utilizată pentru detectarea substanțelor stupefiante în cazurile de trafic este suprasolicitată și moral uzată.

„La București, în momentul de față, jonglăm cu o aparatură veche de 15-17 ani, care este depășită cam de 10 ori din punct de vedere al numărului de probe cu care este bombardat acest laborator”, a explicat Gorun.

Tehnologia învechită limitează eficacitatea testelor antidrog

Cu un număr de analize toxicologice care a crescut de 10 ori față de anii 2000, ajungând acum la peste 3.000, față de 300, aparatele existente nu mai sunt capabile să facă față volumului de muncă. În plus, dificultățile în procurarea pieselor de schimb și frecvența crescută a defecțiunilor agravează problema, limitând capacitatea de analiză a laboratorului.

Aparatura nu mai poate acoperi întregul spectru de substanțe noi psihoactive care circulă pe piața neagră, o problemă care devine tot mai accentuată odată cu apariția a sute de noi substanțe după anul 2010.

„Avem această limitare tehnologică, nu ne dă voie să fim foarte siguri că ceea ce detectăm este cu adevărat spectrul real de substanțe din acea probă sau este doar incomplet”, a subliniat Gorun.

Această incertitudine subminează eficacitatea luptei împotriva consumului și traficului de droguri, în condițiile în care chiar și o creștere a numărului de teste preliminare efectuate de Poliția Română ar conduce la un număr mai mare de probe care trebuie analizate, depășind capacitatea tehnică actuală a INML.

Situația este cu atât mai alarmantă cu cât un colaps al sistemului toxicologic medico-legal este considerat posibil oricând, dată fiind incapacitatea fizică de a procesa un număr mai mare de probe într-un timp rezonabil.

Medicul a avertizat asupra consecințelor grave ale acestei limitări, atât pentru siguranța publică, cât și pentru credibilitatea procesului de justiție.

Pentru a aborda această problemă critică, este evidentă necesitatea investițiilor urgente în modernizarea echipamentelor de laborator ale INML, pentru a asigura o analiză precisă și eficientă a substanțelor stupefiante.

Astfel, se poate evita riscul unui colaps al sistemului toxicologic medico-legal și se pot îmbunătăți semnificativ eforturile de combatere a consumului și traficului de droguri în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.