Una dintre principalele modificări anunțate de Despescu se referă la un nou mecanism prin care șoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanțe interzise nu sunt gata în 72 de ore vor putea să-și primească permisul de conducere înapoi.
„În ședința Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (…) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluție, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă care a ieșit pozitiv și ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea ședință de guvern analizăm și vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca și act normativ”, a declarat Despescu la Digi24.
Despescu a explicat că, după ce un conducător auto este oprit în trafic și testat pentru consum de droguri, iar rezultatul este pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală autorizată pentru prelevarea de probe. În cazul refuzului, șoferul este obligat să se prezinte la aceleași unități medicale pentru recoltarea probelor biologice.
Proceduri în Cazul Refuzului și Positivității
Despescu a detaliat că în termen de 72 de ore, șoferul trebuie să primească un răspuns din partea autorităților. În acest interval, permisul de conducere este retras ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, fără a se deschide un dosar penal.
„Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorități. În acele 72 de ore, și dacă a ieșit la aparat pozitiv, și dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obținerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența produselor interzise”, a afirmat Despescu.
Acesta a subliniat că aparatul Drugtest detectează doar prezența substanței, dar rezultatele de la laborator sunt cele care pot fi utilizate ca probe într-un dosar penal.
Testarea Antidrog: Criterii și Circumstanțe
Poliția Română a menționat că nu toți șoferii opriți în trafic vor fi supuși testării pentru consum de droguri. Testarea va fi aplicată doar în anumite circumstanțe, cum ar fi antecedentele la consumul de substanțe interzise sau prezența în vehicul a unor recipiente susceptibile de a fi folosite la consumul de droguri.
Această măsură este menită să prevină abuzurile și să asigure că doar șoferii care prezintă un risc real sunt supuși testelor antidrog. Astfel, procedurile sunt orientate către identificarea și sancționarea celor care reprezintă un pericol real pentru siguranța rutieră.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter