in

Ajutorul pentru energie de la Guvern continuă! Schema de compensare și plafonare a prețurilor disponibilă până în 2024

Vești pozitive pentru cetățenii țării, confirmând continuarea schemei de compensare și plafonare a prețurilor la energie până în 2024.

Ajutorul pentru energie de la Guvern continuă! Schema de compensare și plafonare a prețurilor disponibilă până în 2024

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților și actualul premier al României, a anunțat recent că măsura de ajutor privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie va fi prelungită.

Această decizie vine în urma unor modificări importante adoptate în cadrul unei ședințe de Guvern.

Premierul a explicat că, în cadrul ședinței de Guvern, s-au realizat ajustări bugetare semnificative. O alocare de un miliard de lei pentru luna ianuarie 2024 a fost inclusă atât în bugetul Ministerului Energiei, cât și în cel al Ministerului Muncii.

Aceste fonduri sunt destinate acoperirii cheltuielilor din anul precedent, existând un decalaj temporal până la verificarea facturilor de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

Modificările bugetare pentru susținerea măsurii

Ciolacu a subliniat că România se mândrește cu unele dintre cele mai scăzute prețuri la energie pentru consumatorii casnici din Europa. De asemenea, a menționat importanța unei a treia cereri de plată, în valoare de 2,7 miliarde de euro, ce va fi primită în anul următor, după verificarea a 74 de jaloane deja transmise.

Premierul a evidențiat acest progres ca fiind o realizare a întregului Cabinet, nu doar a sa.

Înaintea declarațiilor premierului, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a emis un avertisment serios. Conform ACUE, bugetul pentru 2024 nu prevedea fonduri pentru schemele de sprijin destinate consumatorilor de energie, ceea ce ar putea duce la un colaps al sectorului energetic.

Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE, a insistat asupra necesității includerii acestor surse de finanțare în buget.

Pericolul ignorării problemelor financiare

ACUE a criticat Ministerul Finanțelor pentru neglijarea acestei probleme, subliniind pericolul real al unei crize energetice. Ignorarea nevoilor sectorului energetic în proiecția bugetară ar putea duce la dificultăți majore în alimentarea cu energie a populației. Consumatorii de energie ar putea fi cei care vor suporta consecințele acestei neglijențe.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter