Raffaele Marfella și echipa sa de la Universitatea Campania din Napoli au descoperit că fragmentele de plastic de dimensiuni micro și nanoscopice, găsite în depozitele de grăsime de pe pereții arterelor umane, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și chiar deces.
Un Inamic Invizibil în Sistemul Circulator
Analizând 304 pacienți supuși procedurilor de curățare a unui vas major de sânge la nivelul gâtului, cercetătorii au constatat că aproape 58% dintre aceștia aveau în artere fragmente de plastic, precum polietilenă și clorură de polivinil.
Surprinzător, pacienții cu astfel de particule în sistemul circulator prezentau un risc de 4,5 ori mai mare de a suferi evenimente cardiovasculare grave sau de a deceda în următorii trei ani, comparativ cu cei fără aceste fragmente.
De asemenea, prezența micro și nanoplasticelor în placa arterială a fost legată de niveluri crescute ale unor proteine inflamatorii în sânge, ceea ce indică o asociere puternică între aceste particule și condiții precum ateroscleroza și insuficiența cardiacă.
Publicat în revista The New England Journal of Medicine, studiul evidențiază amploarea expunerii umane la particule de plastic, detectate în apă potabilă, alimente, produse cosmetice și chiar în aer.
În timp ce cercetările anterioare au semnalat prezența microplasticelor în diverse țesuturi umane și potențialele lor efecte toxice în studiile pe animale, acesta este primul studiu care leagă direct microplasticele de bolile cardiovasculare la oameni.
Philip Landrigan de la Boston College, neimplicat în cercetare, subliniază importanța acestei descoperiri, accentuând necesitatea reducerii expunerii la plastice pentru a preveni potențialele riscuri asupra sănătății.
Urmărește-ne și pe Google News
Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter