in

Atacurile cibernetice pe YouTube cresc! Bitdefender dezvăluie noi metode de înșelătorie

Specialiştii Bitdefender au tras un semnal de alarmă privind o nouă metodă de înşelătorie cibernetică ce vizează conturi YouTube oficiale.

Atacurile cibernetice pe YouTube cresc! Bitdefender dezvăluie noi metode de înșelătorie

Această tehnică sofisticată, numită „stream-jacking”, implică clonarea sau preluarea conturilor existente pentru a păcăli utilizatorii.

Experţii în securitate cibernetică de la Bitdefender au identificat o creştere alarmantă a atacurilor de tip „stream-jacking” pe platforma . Această metodă constă în clonarea conturilor oficiale sau preluarea celor deja existente pentru a induce în eroare utilizatorii.

Prin aceste atacuri, hackerii îşi propun să ajungă la un număr cât mai mare de victime, profitând de popularitatea unor evenimente din domeniul criptomonedelor.

Conform unui comunicat de presă al Bitdefender, metodele infractorilor cibernetici s-au rafinat semnificativ comparativ cu cele observate în octombrie 2023. Ei folosesc acum tehnologii deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri cunoscute din sfera monedelor cripto.

Un exemplu recent implică imaginea companiei MicroStrategy şi a fondatorului său, Michael Saylor, care apare în clipuri deepfake încurajând comunitatea să participe la o presupusă ofertă cripto.

Pentru a evita detectarea, atacatorii dezactivează secţiunea de live chat de pe canalele compromise, permiţând accesul doar membrilor cu statut special sau abonaţilor de lungă durată.

Amploarea atacurilor şi prevenirea lor

Experţii Bitdefender au constatat că hackerii au compromis canale YouTube cu un număr semnificativ de abonaţi, unele având peste un milion de urmăritori, cel mai mare numărând 12,5 milioane de abonaţi. Pentru a păcăli urmăritorii, infractorii modifică numele canalului, ascund videoclipurile anterioare, schimbă imaginile de profil şi elimină orice descriere sau link care ar putea dezvălui adevărata identitate a canalului.

Specialiştii Bitdefender estimează că atacatorii ar putea obţine între 528.200 şi 600.500 de dolari, în funcţie de cotaţia criptomonedelor.

Pentru a combate această ameninţare, recomandă utilizatorilor YouTube să rămână vigilenţi, să evite clipurile suspecte, să nu scaneze coduri QR dubioase şi să folosească instrumente de securitate online, precum Bitdefender Scamio, pentru a detecta încercările de fraudare.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter