in

Autobuze și autocare în locul trenurilor. Lucrări de amploare la infrastructura feroviară

Guvernul României a luat o decizie importantă pentru a face față lucrărilor ample de modernizare a căilor ferate din țară.

Autobuze și autocare în locul trenurilor. Lucrări de amploare la infrastructura feroviară

Prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, Executivul a deschis calea pentru introducerea serviciilor de autocare și autobuze de înlocuire pentru trenurile de călători în zonele în care liniile feroviare sunt închise total sau parțial.

Această decizie vine în contextul în care lucrările de modernizare a căilor ferate au devenit din ce în ce mai frecvente și necesare pentru a aduce infrastructura feroviară la standarde europene. Cu toate acestea, astfel de lucrări au adus cu ele închiderea temporară a unor segmente de cale ferată, ceea ce a creat disconfort și dificultăți pentru călătorii obișnuiți ai trenurilor.

Prin modificările legislative, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) și operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători au acum posibilitatea de a introduce servicii de autocare și autobuze de înlocuire pentru a menține continuitatea serviciilor publice de transport pe întreaga zonă cuprinsă între Cluj Napoca și Oradea.

Acest demers vine ca o soluție pentru a face față proiectului de reconstrucție și electrificare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, un proiect de amploare care presupune închideri temporare ale traficului feroviar și reducerea capacității de transport pe anumite tronsoane.

Planul în detaliu

Pe parcursul următoarelor etape, ARF, în colaborare cu operatorii de serviciu public de transport feroviar, CFR SA și Informatică Feroviară, va stabili lista stațiilor de îmbarcare și debarcare pentru călătorii feroviari care vor utiliza autobuzele și autocarele de înlocuire.

De asemenea, se vor actualiza sistemele informatice pentru a furniza informații corecte și clare despre aceste servicii. Contractele cu operatorii de transport rutier autorizați care vor furniza aceste servicii vor fi, de asemenea, revizuite pentru a asigura buna desfășurare a acestor operațiuni.

Un aspect important al acestei schimbări este că titlurile de călătorie feroviare vor fi valabile și pentru călătoriile cu autobuzele și autocarele de înlocuire, indiferent de modul în care călătoria începe sau se termină. Astfel, se va oferi mai multă flexibilitate călătorilor, fără a fi nevoie de achiziționarea de titluri de călătorie suplimentare.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter