in

Casa de Pensii anunță recalcularea pensiilor și clarifică situația cu a 13-a pensie în România

Casa de Pensii a făcut un anunț semnificativ care a stârnit interesul a milioane de pensionari din România. Informația privește nu doar recalcularea pensiilor, ci și speculațiile privind introducerea unei a 13-a pensii, o temă de discuție recurentă în spațiul public.


Cu toate acestea, detaliile oferite de , șeful Casei de , aduc lumină asupra acestui subiect și clarifică planurile instituției pentru perioada următoare.

Recalcularea Pensiilor: Un Pas Important

Daniel Baciu a anunțat recent semnarea contractului pentru dezvoltarea unui software necesar recalculării pensiilor, conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Acest demers reprezintă începutul oficial al unui proces amplu ce vizează recalcularea a aproape 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

Acesta este un pas crucial în direcția asigurării unor venituri echitabile pentru pensionari, recunoscându-le astfel contribuția la dezvoltarea societății de-a lungul anilor.

„Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!”, a subliniat Baciu, promițând că procesul de recalculare se va desfășura în termenii prevăzuți de lege.

A 13-a Pensie: Clarificări și Ajutoare Financiare

Cu privire la conceptul a 13-a pensie, Daniel Baciu a clarificat situația: în prezent, nu există planuri concrete pentru implementarea unei astfel de măsuri în România. În schimb, pensionarii vor beneficia de diverse ajutoare financiare în cursul anului 2024, care pot fi considerate compensații suplimentare la veniturile lor lunare.

Un exemplu este ajutorul de 250 de lei oferit la fiecare două luni, următorul fiind distribuit chiar înainte de Paște, pe data de 15 aprilie. Aceste sume suplimentare reprezintă un sprijin binevenit pentru mulți pensionari, în special în contextul creșterii costurilor de viață.

Viitorul Pensiilor și Indexarea pe Inflație

O altă măsură importantă menționată de Baciu este principiul de indexare a pensiei minime în funcție de inflație, ceea ce înseamnă că pensiile vor continua să crească anual. Indexarea se va realiza pe baza ratei inflației și a 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Acest sistem de ajustare automată este menit să protejeze veniturile pensionarilor de efectele inflației, asigurându-le un nivel de trai stabil.

Anunțul Casei de Pensii aduce o serie de vești bune pentru pensionarii români, oferindu-le claritate și perspective optimiste pentru viitor. Deși ideea unei a 13-a pensii nu se materializează în prezent, ajutoarele financiare și măsurile de recalculare și indexare a pensiilor sunt pași concreți spre îmbunătățirea situației lor financiare.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter