in

Ce măsuri ia Banca Centrală Europeană pentru scăderea inflației? Rata dobânzii nu se modifică

Banca Centrală Europeană a menținut joi dobânda cheie a depozitelor la nivelul record de 4%.

Banca centrală vrea scăderea dobânzilor în această vară. Iată propunerile făcute!

Într-un comunicat oficial, BCE a subliniat că deciziile viitoare ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura o politică monetară suficient de restrictivă pentru a controla inflația. Cu toate acestea, nu au fost oferite indicii că banca centrală ar fi dispusă să reducă dobânzile mai devreme decât s-a anticipat anterior.

În deschiderea conferinței de presă, președintele BCE, Christine Lagarde, a atras atenția că riscurile pentru economie rămân orientate în jos, semnalând un sentiment de precauție în fața provocărilor economice.

Reducerea Previziunilor de Inflație și Creștere Economică

BCE și-a revizuit în jos previziunile privind inflația și creșterea economică pentru zona euro. Prognozele actuale sugerează că inflația va atinge sau va fi ușor sub ținta de 2% atât în 2025, cât și în 2026.

Pentru acest an, prognoza privind inflația a fost redusă la 2,3%, de la 2,7% în decembrie. Această ajustare ar putea contribui la temperarea îngrijorărilor legate de o posibilă inflație persistentă.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat anterior că BCE nu va lua în considerare reduceri ale ratelor până când nu va exista suficientă claritate din negocierile salariale din întreaga regiune. O evaluare completă a dinamicii salariilor este așteptată să fie disponibilă la ședința de politică monetară din iunie.

Perspectivele Economice și Posibile Reduceri Ale Ratelor

Investitorii, deși au interpretat previziunile BCE ca un semnal al posibilei reduceri a ratelor în lunile următoare, nu sunt în totalitate convinși de aceste indicații. Unii analiști consideră că perspectivele economice mai slabe pot declanșa o mișcare la ședința de politică monetară din aprilie.

Datele sondajelor recente subliniază lupta economiei zonei euro pentru a-și recăpăta avântul, indicele compozit al directorilor de achiziții arătând o activitate economică în creștere, dar sub nivelurile care indică o expansiune economică solidă.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.