in

Contestarea Legii Burselor de merit la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului provoacă dezbateri în educație

Avocatul Poporului a inițiat un demers juridic important, contestând la Curtea Constituțională legea privind bursele de merit.

Contestarea Legii Burselor de merit la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului provoacă dezbateri în educație

Aceasta prevede acordarea bursei pentru „minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă”, o formulare care, potrivit Avocatului Poporului, nu respectă „principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice”.

În sesizarea transmisă Curții Constituționale, Avocatul Poporului argumentează că legea în cauză nu este suficient de clară și previzibilă în ceea ce privește acordarea burselor de merit.

„Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice. Considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanță și nu respectă criteriile de previzibilitate și accesibilitate specifice unui act normativ”, se menționează în sesizare.

Este subliniată îngrijorarea că legea ar putea permite elevilor cu performanțe slabe să beneficieze de bursă de merit, deturnând astfel natura juridică a acesteia.

Necesitatea unor Criterii Clare de Selecție

Instituția condusă de Renate Weber, Avocatul Poporului, critică modul de selecție al elevilor pentru , subliniind necesitatea unor criterii clare, în locul simplului procent. Sesizarea evidențiază că actuala metodă de selecție, bazată pe apartenența la un procent de , „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură”.

Publicația Libertatea a relevat că un procent de 2% dintre elevii cu burse de merit au medii sub 5, ceea ce a generat dezbateri aprinse privind noțiunea de merit și performanță în educație.

Ministra Educației, Ligia Deca, a menționat necesitatea unei reevaluări a conceptului de merit în societate. Curtea Constituțională, condusă de Marian Enache, urmează să stabilească data pentru dezbaterea acestei solicitări.

Contestarea ridică întrebări fundamentale despre criteriile de acordare a burselor de merit și despre modul în care sistemul educațional evaluează și recompensează performanța școlară.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter