in

Corupție de proporții – Șpagă de mii de euro pentru angajări în Sistemul Medical Românesc

Sistemul medical românesc este zguduit de noi dezvăluiri scandaloase.


Un angajat din Botoșani a recunoscut în fața procurorilor că a fost nevoit să dea mită pentru a ocupa un post în spital.

Conform mărturiilor sale, acest tip de practică este frecvent întâlnit în sistem, fiecare post având un preț bine stabilit, care se ridică la mii de euro. Anchetă a fost declanșată de DNA anul trecut la Spitalul Județean „Mavromati” din Moldova, scoțând la lumină detalii șocante despre modul în care se obțineau posturile în acest spital.

Mărturii și detalii scandaloase

Un botoșănean, angajat ca fochist, a recunoscut în fața procurorilor DNA că a plătit 2000 de euro pentru a-și asigura acest loc de muncă. Anchetă demarată de DNA anul trecut a dus la reținerea a doi foști directori și a mai multor angajați ai spitalului „Mavromati”, dezvăluind practici corupte generalizate.

Acest angajat, reținut în decembrie anul trecut, a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției, care îi va reduce pedeapsa la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Potrivit stenogramelor, el a plătit această sumă în 2018 pentru a obține postul de fochist.

Sistemul de mită în spitale

Din stenogramele prezentate în anchetă reiese că suma necesară pentru a obține un post în spital poate ajunge la 10.000 de euro. „Aici, fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre. (…) Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă.

Un alt candidat a confirmat că fără a da mită nu ar avea nicio șansă să obțină un post. „Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă.

Sistemului medical și societatea

Aceste dezvăluiri au un impact devastator asupra imaginii sistemului medical românesc și asupra încrederii pe care cetățenii o au în instituțiile publice. Practicile corupte, cum ar fi cele descrise mai sus, nu doar că deteriorează calitatea serviciilor medicale, dar pun în pericol și viața pacienților care se bazează pe competența și integritatea personalului medical.

Pentru a face față acestor sume exorbitante, mulți candidați ajung să împrumute bani de la bănci sau cămătari, ceea ce duce la îndatorare excesivă și probleme financiare pe termen lung. În plus, cei care ajung să ocupe posturi în aceste condiții sunt mai predispuși să perpetueze aceleași practici corupte pentru a-și recupera investițiile inițiale.

Lista efectelor negative ale acestui fenomen include:

  • Deteriorarea calității serviciilor medicale.
  • Lipsa de încredere în sistemul medical și în instituțiile publice.
  • Îndatorarea excesivă a personalului medical.
  • Perpetuarea corupției și a practicilor ilegale.

Măsurile întreprinse de DNA sunt esențiale pentru a curăța sistemul medical de aceste practici corupte și pentru a restabili încrederea publicului.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter