in

Creșterea alarmantă a accidentelor rutiere în România: Cauze și măsuri preventive

În județul Hunedoara, primele trei luni ale anului 2024 au fost marcate de o creștere alarmantă a numărului de accidente rutiere grave.

Creșterea alarmantă a accidentelor rutiere în România: Cauze și măsuri preventive

Conform datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și prezentate în cadrul unei conferințe de presă, trei cauze principale ies în evidență în aceste tragedii: vorbitul la telefonul mobil, viteza neadaptată la condițiile de drum și neacordarea priorității de trecere pentru pietoni.

Inspectorul șef al Serviciului Poliției Rutiere Hunedoara, Nicolae Popa, a avertizat că „folosirea telefonului mobil, alte preocupări, neatenția la volan pot duce la evenimente deosebite, soldate cu victime și chiar cu persoane decedate”.

Această declarație vine în urma constatării unei creșteri a numărului de accidente rutiere grave în primul trimestru al anului, soldate cu două persoane decedate și una rănită grav.

Principalele Cauze Ale Accidentelor Rutiere Grave

Analiza efectuată asupra accidentelor rutiere grave din județul Hunedoara a evidențiat că viteza neadaptată la condițiile de drum și neacordarea priorității de trecere pentru pietoni se numără printre principalele cauze ale acestor tragedii.

Viteza excesivă sau neadaptată reprezintă o problemă majoră în trafic, iar depășirea limitelor legale de viteză poate avea consecințe grave. În plus, neacordarea priorității de trecere pentru pietoni este o altă problemă frecvent întâlnită, care poate duce la accidente cu consecințe tragice.

Măsuri pentru Contracararea Tendințelor Alarmante

Pentru a contracara aceste tendințe alarmante, polițiștii din județul Hunedoara au intensificat acțiunile preventive în trafic. În total, au fost desfășurate 330 de acțiuni preventive, soldate cu aplicarea a 10.092 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 3.960 de sancțiuni au fost pentru depășirea vitezei legale pe drumurile publice.

În plus, au fost întocmite 45 de dosare penale pentru conducerea sub influența alcoolului peste limita legală și 21 pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive. Aceste acțiuni au ca scop reducerea numărului de accidente rutiere și prevenirea pierderii de vieți omenești.

România în Topul Accidentelor Rutiere din UE

Potrivit datelor Eurostat, România se află în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de accidente rutiere mortale. Cu o rată de 86 de cazuri anual la un milion de locuitori, țara noastră înregistrează de două ori media Uniunii Europene.

Statisticile indică faptul că opt din zece victime sunt bărbați, iar majoritatea deceselor survin în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. De asemenea, cele mai multe accidente grave au loc pe arterele rutiere urbane.

În comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene, România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de decese cauzate de accidente rutiere. În timp ce în unele țări, precum Suedia, rata de decese este mult mai mică, în țara noastră se impune o mai mare atenție și eforturi susținute pentru reducerea numărului de accidente rutiere grave și a pierderii de vieți omenești.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter