in

Cutremur puternic în Turcia de 6 grade zguduie regiunea, populația avertizată de replici

Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a zguduit sud-estul Turciei, în dimineața zilei de 16 octombrie 2024, la ora locală 10:46.

Cutremur puternic în Turcia de 6 grade zguduie regiunea, populația avertizată de replici

Seismul a fost resimțit puternic în zonele apropiate de Malatya și Elazig, generând îngrijorări cu privire la posibilele pagube și siguranța populației. Potrivit autorităților, adâncimea cutremurului a fost de doar 10 kilometri, ceea ce a contribuit la intensitatea resimțită la suprafață.

Serviciul de Urgență din Turcia a emis un avertisment imediat către cetățeni, solicitându-le să rămână vigilenți și să fie pregătiți pentru eventualele replici ale seismului. „Este posibil ca replici să apară în orele și zilele următoare, ceea ce ar putea agrava situația din zonele deja afectate”, au declarat oficialii turci. Echipele de căutare și salvare au fost trimise de urgență în zonele afectate pentru a evalua dacă au existat pagube semnificative și pentru a verifica stabilitatea structurilor de rezistență ale clădirilor.

Imagini și relatări de la fața locului, preluate de Digi24, arată scene de panică, cu oameni ieșind în stradă și încercând să se protejeze în timpul cutremurului. În unele dintre orașele din apropierea epicentrului, precum Elazig și Malatya, oamenii s-au confruntat cu momente de neliniște și confuzie, în timp ce zgomotul seismului și vibrațiile puternice au răsunat în întreaga regiune. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs „în apropierea următoarelor oraşe: 45 km SV de Elazig, 46 km E de Malatya, 70 km N de Kahta, 80 km V de Ergani, 82 km NV de Siverek, 85 km NE de Adiyaman.”

Cutremurul a fost resimțit și în statele vecine

Seismul nu s-a limitat doar la Turcia, ci a fost resimțit și în statele vecine, generând o serie de reacții din partea autorităților și experților în seismologie din regiune. Grecia și Cipru, care se află la o distanță relativ mică de epicentru, au raportat că au simțit undele seismice, însă fără a fi raportate pagube majore în aceste țări.

Aceasta nu este prima dată când regiunea sud-estică a Turciei este afectată de cutremure de o asemenea magnitudine. Zona este cunoscută pentru activitatea seismică frecventă, situându-se la intersecția mai multor plăci tectonice. Tocmai de aceea, autoritățile locale sunt obișnuite cu situații de acest gen și dispun de protocoale bine stabilite pentru intervenție rapidă și evaluare post-seismică.

Mobilizare rapidă a echipelor de salvare

La scurt timp după producerea cutremurului, echipele de intervenție au început evaluarea rapidă a situației pentru a stabili dacă au existat victime sau pagube semnificative. Până la momentul redactării acestui articol, nu au fost raportate decese sau răniți grav, dar situația este încă în dinamică, iar autoritățile continuă să monitorizeze starea clădirilor și infrastructurii din zonă. În plus, experții avertizează că, din cauza adâncimii relativ mici a seismului, pot exista replici mai slabe care ar putea afecta în continuare structurile deja slăbite.

În Turcia, cutremurele sunt o realitate constantă, iar autoritățile sunt mereu în alertă pentru astfel de fenomene naturale. Protocolul standard prevede ca, în urma unui seism, să fie inspectate în detaliu toate clădirile, în special cele din zonele urbane aglomerate, pentru a preveni prăbușiri ulterioare în cazul unor replici. În acest context, Serviciul de Urgență a recomandat populației să evite întoarcerea în clădirile care ar putea fi instabile până la finalizarea tuturor evaluărilor tehnice.

Un nou seism în Alaska, la câteva ore distanță

Acest cutremur din Turcia a fost urmat de un alt eveniment seismic, de data aceasta în Alaska, la câteva ore după seismul din Europa. La ora 12:40, ora României, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a fost înregistrat în Alaska, la o adâncime de 10 kilometri. Deși nu există o legătură directă între aceste două evenimente, seismologii continuă să studieze fenomenul activității tectonice globale pentru a înțelege mai bine dinamica plăcilor tectonice.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.