in

De ce premergătoarele pot întârzia mersul bebelușilor și care sunt riscurile asociate

Utilizarea premergătorului de către bebeluși, o practică răspândită în rândul părinților dornici să își ajute copiii să facă primii pași, este subiectul unor controverse și studii care pun la îndoială eficacitatea și siguranța acestui dispozitiv.


Deși intenția este una lăudabilă, dorința de a accelera procesul de învățare a mersului, realitatea și cercetările din domeniu dezvăluie aspecte mai puțin cunoscute și chiar periculoase asociate cu folosirea premergătorului.

Întârzierea Dezvoltării Motorii

Contrar credinței populare că premergătorul ar facilita și chiar accelera achiziționarea abilității de a merge, studii realizate de cercetătorii de la Universitatea din Dublin indică faptul că utilizarea acestuia poate întârzia dezvoltarea motorie a copilului.

În cadrul cercetării, a fost observată o corelație directă între durata utilizării premergătorului și întârzierea debutului mersului independent. Astfel, s-a constatat că bebelușii care au petrecut timp în premergător au început să meargă singuri mai târziu decât colegii lor care nu au folosit acest dispozitiv.

Mai exact, fiecare 24 de ore petrecute în premergător erau asociate cu o întârziere de aproximativ 3,3 zile în abilitatea de a merge pe jos fără ajutor.

Riscurile la Adresa Siguranței

Pe lângă întârzierile în dezvoltarea motorie, există preocupări semnificative legate de siguranța copiilor care folosesc premergătoare. Studii și rapoarte din diferite țări, inclusiv din Canada și Statele Unite, subliniază numărul alarmant de accidente asociate cu aceste dispozitive.

De exemplu, un studiu publicat în revista Pediatrics relevă că, într-o perioadă de 24 de ani, peste 230.000 de cu vârsta sub 15 luni au necesitat îngrijiri medicale de urgență din cauza leziunilor provocate de premergătoare. Majoritatea acestor accidente s-au produs când copiii au căzut pe scări, suferind răni la cap sau la gât, uneori cu consecințe grave.

În ciuda implementării standardelor de siguranță, inclusiv măsuri pentru prevenirea căderilor pe scări sau răsturnărilor, și a scăderii numărului accidentelor în anumite perioade, rămân cazuri în care copiii ajung în situații periculoase. Acestea pot include prinderea degetelor, trageri de obiecte grele peste ei sau chiar accidente fatale în piscină.

Alternative la Premergător

Specialiștii și organismele de , precum Academia Americană de Pediatrie, descurajează utilizarea premergătoarelor. Aceștia subliniază că învățarea mersului se bazează pe observarea și coordonarea picioarelor, proces care este inhibat de utilizarea premergătorului. În plus, încurajează părinții să supravegheze activ și să susțină eforturile copilului de a merge, fără a recurge la „ajutoare” mecanice.

Prin urmare, momentele primei explorări a mersului ar trebui să fie însoțite de răbdare, încurajare și supraveghere constantă din partea părinților. Această abordare nu doar că sprijină dezvoltarea naturală și sănătoasă a copilului

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter