in

Descoperă Luna Șes, noua perlă a turismului sătmărean în inima Munților Gutâi

După trei decenii de așteptări și provocări, județul Satu Mare a marcat un moment istoric prin inaugurarea primei sale pârtii de schi în zona Luna Șes.


Evenimentul, desfășurat duminică, 21 ianuarie, a marcat finalizarea unui proiect început în epoca Ceaușescu, urmărind o dezvoltare turistică semnificativă în regiune.

Primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, a evidențiat drumul lung și complex parcurs pentru realizarea acestei investiții.

„De la idee au trecut zeci de ani şi de la implementare 12 ani. Efectiv, în 2012 au fost finalizate toate licitaţiile pentru toate proiectele şi de atunci au început lucrările, cu toate sincopele. Din 2012 până în 2017 a durat scoaterea din circuitul forestier, a fost un handicap uriaş în realizarea acestei investiţii. Această zonă este plămânul de dezvoltare economică a oraşului Negreşti Oaş şi al întregii zone a Ţării Oaşului. Cred că este zona zero a turismului din Ţara Oaşului, a turismului sătmărean în ceea ce priveşte acest gen de activităţi şi, de ce nu, regional”, a declarat primarul.

Președintele Consiliului Județean , Pataki Csaba, a rememorat începuturile acestui proiect în anii '80, sub regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, subliniind transformarea și adaptarea sa post-revoluționară.

Sursa: Județul Satu Mare facebook

Această reevaluare a proiectului a permis adaptarea lui la cerințele și nevoile actuale ale regiunii.

Unde se află pârtia de schi

Stațiunea de schi Luna Șes, poziționată într-un cadru natural impresionant pe pantele vestice ale Munților Gutâi și la baza Vârfului Pietroasa, promite să atragă amatori de schi alpin de nivel mediu și avansat.

Pârtia se întinde pe o lungime de 2.100 de metri, având o lățime de 50 de metri și o suprafață totală de 9,5 hectare, prezentând o pantă medie de 23%.

Sursa: Județul Satu Mare facebook

Implicarea financiară în acest proiect a fost semnificativă, cu un buget total de 71,68 milioane de lei, provenind din diverse surse, inclusiv bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și bugetele Județului Satu Mare și orașului Negrești-Oaș. Această investiție reflectă o combinație de eforturi locale și naționale, cu un scop clar de a stimula turismul și dezvoltarea economică a zonei.

Ce are de oferit Luna Șes

Luna Șes este o zonă situată în partea de nord-vest a României, în județul Satu Mare, fiind parte integrantă a regiunii istorice și culturale cunoscute sub numele de Țara Oașului.

Zona se distinge prin peisajele sale pitorești, fiind amplasată la poalele Munților Gutâi și în apropierea Vârfului Pietroasa, un punct de atracție pentru iubitorii de drumeții și natură.

Luna Șes oferă un cadru natural deosebit, cu păduri dese și relieful specific muntos, care atrage atât turiști, cât și pasionații de sporturi montane.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter