in

Descoperire Alarmantă! Cum aditivii alimentari afectează sănătatea intestinală și ce trebuie să știm

Un studiu recent scoate la lumină riscurile asociate cu utilizarea aditivilor alimentari, în special a lantibioticelor.


Lantibioticele, precum nisinul, sunt produse de bacterii și adăugate în multe produse alimentare, de la băuturi alcoolice și preparate din carne, până la brânzeturi și sosuri, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor nocive.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, publicați în revista ACS Chemical Biology, aceste substanțe au capacitatea de a perturba membrana celulară a bacteriilor, oprindu-le astfel creșterea.

Nisinul, un lantibiotic produs de bacteriile din glandele mamare ale vacilor, este în mod special sub lupă. Deși este eficient împotriva bacteriilor patogene, studiul recent sugerează că nisinul ar putea avea efecte negative asupra bacteriilor benefice din intestinul uman.

Zhenrun Zhang, autorul al studiului, subliniază că, deși nisinul ajută la prevenirea contaminării alimentelor, impactul său asupra microbiomului intestinal nu a fost suficient explorat.

Impactul asupra sănătății intestinale

Evaluând baze de date publice ale genomului bacteriilor intestinale umane, cercetătorii au identificat și testat diverse lantibiotice similare cu nisinul. Rezultatele au arătat că acestea pot ucide nu doar bacteriile patogene, ci și pe cele benefice, comensale.

„Acest studiu este unul dintre primele care arată că bacteriile comensale intestinale sunt susceptibile la lantibiotice, uneori chiar mai mult decât agenții patogeni”, explică Zhang.

Mai mult, nivelul crescut de lantibiotice prezent în alimente ar putea reprezenta o amenințare reală pentru sănătatea intestinală. Prin urmare, este crucială o înțelegere mai profundă a modului în care aceste substanțe antimicrobiene pot fi folosite benefic, fără a dăuna microflora intestinală.

Pe lângă identificarea pericolelor, studiul explorează și potențialele aplicații pozitive ale lantibioticelor, cum ar fi combaterea infecțiilor rezistente la antibiotice. Aceasta deschide un nou orizont în cercetarea medicală, sugerând că, prin înțelegerea mai detaliată a structurii moleculare a lantibioticelor, se pot dezvolta strategii pentru utilizarea lor în moduri care să beneficieze sănătatea umană, fără a compromite flora intestinală.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter