in

Dezbateri aprinse în Parlament privind autonomia ținutului secuiesc! Proiectele UDMR în centrul controversei

Deputații români s-au reunit într-o ședință extraordinară, pe 28 decembrie, pentru a discuta trei proiecte de lege legate de autonomia Ținutului Secuiesc.

Dezbateri aprinse în Parlament privind autonomia ținutului secuiesc! Proiectele UDMR în centrul controversei

Cele trei proiecte de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc sunt propuse de deputații Zakarias Zoltan și Kulcsar Terza Joszef Gyorgy. Aceste proiecte vizează Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, Legea Cadru privind autonomia culturală a comunităților naționale și Statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România.

Potrivit proiectului care vizează autonomia Ținutului Secuiesc, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”. Proiectul afirmă că autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea colectivității autohtone de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal în scopul soluționării problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității.

Reacții și controverse

Premierul , liderul PSD, a exprimat ferm opoziția sa față de aceste inițiative, numindu-le „toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR”. El a cerut ca aceste propuneri să fie respinse rapid, considerând că discuția despre autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală pe criterii etnice nu are loc într-un stat democratic.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a convocat de urgență plenul Camerei pentru a respinge aceste „inițiative toxice”. El a subliniat că este revoltător să se discute astfel de chestiuni și că membrii AUR, care s-au opus procedurii, ar trebui să voteze împotriva acestor propuneri.

De asemenea, președintele Comisiei pentru Administrație Publică din Camera Deputaților, Marius Budăi, a votat împotriva celor trei proiecte legislative, susținând că ele promovează segregarea etnică și că România este un stat unitar și indivizibil.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter