in

Dobânzile excesive vor fi interzise prin lege! Vestea care bucură românii cu credite

Românii care au rate și credite primesc vești excelente din partea principalelor instituții bancare din țară, precum Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen și CEC Bank.


O nouă lege menită să protejeze consumatorii de dobânzile excesive practicate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri) a trecut de Curtea Constituțională a României (CCR) și va merge la promulgare. Aceasta reprezintă un pas important în protejarea clienților de supraîndatorare și practici discutabile.

Dobânzi Limitate pentru Credite de Consum și Ipotecare

Noua legislație aduce două modificări esențiale pentru consumatori. În primul rând, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele de consum nu va putea depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de Banca Națională a României (BNR).

În cazul creditelor ipotecare, DAE nu poate să depășească cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare a BNR pe piața financiar-bancară internă. Această limitare a dobânzilor va oferi consumatorilor o protecție mai mare împotriva supraîndatorării.

Pentru creditele de consum de până la 5.000 de lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi, iar valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate fi mai mare decât dublul valorii totale a creditului.

În cazul în care nivelul DAE sau costul total al creditului depășește prevederile legale, consumatorii au dreptul să ceară reducerea lor, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

Protecția Consumatorilor și Limitarea Practicilor Abuzive

Legea adoptată de Curtea Constituțională prevede și reglementări stricte privind cesiunile de creanță. Consumatorii trebuie informați cu privire la cuantumul sumei datorate și să primească documentele justificative necesare.

În plus, entitățile care desfășoară activități de recuperare a creanțelor nu au voie să perceapă de la debitori sume care să depășească cuantumul creanței certificat de creditor la momentul încheierii contractului de cesiune, incluzând toate cheltuielile legate de recuperarea creditului, inclusiv cele cu executarea silită.

Conform avocatnet.ro, „protejarea consumatorilor de dobânzile excesive la credite și posibilitatea acestora de a cere reducerea lor și reechilibrarea contractuală, precum și limitarea sumelor pe care le pot obține cesionarii creanțelor peste cuantumul creanțelor datorate sunt două aspecte majore cuprinse într-o propunere legislativă adoptată în primăvara aceasta și care ajunsese în atenția Curții Constituționale a României (CCR).”

Impactul Legii asuprBrewa IFN-urilor

Această lege va lovi direct în IFN-uri, limitând dobânzile pe care le pot impune clienților. Practicile excesive și supraîndatorarea vor fi astfel reduse, oferind un nivel mai mare de protecție pentru o categorie vulnerabilă de consumatori.

Legea va impune măsuri de protecție a consumatorilor, chiar dacă aceasta creează o situație diferită în raport cu consumatorii de servicii financiare bancare.

”Legiuitorul dispune de libertatea de a aprecia dacă, într-un anumit moment, se impun măsuri de protecție a consumatorilor, chiar dacă în acest mod se creează o situație diferită în raport cu consumatorii de servicii financiare bancare”, a motivat Curtea Constituțională.

Pe lângă limitarea dobânzilor, noua lege oferă consumatorilor dreptul de a notifica creditorul dacă nivelul dobânzii sau al costului total al creditului depășește plafonul stabilit.

Creditorul are la dispoziție 30 de zile pentru a trimite o propunere de revizuire a contractului, ținând cont de situația financiară a consumatorului și de perspectiva gradului maxim de îndatorare.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter

MENȚIUNE:

Informaţiile publicate de Vesteazilei.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ.

Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.