in

Escrocheria „Fotografia”: Înșelăciunea care a lăsat mulți români fără economii

În ultimii ani, numeroși români au căzut pradă unei înșelătorii ingenioase, cunoscută sub numele de „Fotografia”.


Victimele acestei scheme frauduloase au rămas fără zeci de mii de euro, după ce au făcut comenzi de utilaje agricole din . În ciuda speranțelor lor de a aduce în țară echipamente necesare pentru agricultură, acești fermieri au devenit victime ale escrocilor cu metode sofisticate.

Mecanismul înșelăciunii „Fotografia”

Metoda de înșelăciune folosită de escrocii din Germania se bazează pe prezentarea unor fotografii cu utilaje agricole pe internet, care, de fapt, nu le aparțin.

„Escrocii din Germania postau pe internet fotografii cu utilaje agricole, care însă nu le aparțineau. Atunci când erau contactați de potențialele victime, ei aveau inclusiv posibilitatea de a emite facturi false”, precizează corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Smereca.

După ce victimele erau atrași de oferta tentantă și contactau presupușii vânzători, aceștia îi îndrumau să facă plăți în conturi bancare controlate de escroci. Astfel, banii virați de fermieri ajungeau în mâinile înșelătorilor, în timp ce utilajele agricole promise nu erau niciodată livrate.

Victimele înșelăciunii „Fotografia”

Unul dintre cazurile care a atras atenția publică este cel al unui bărbat din Blaj, care a căzut pradă acestei scheme frauduloase. Acesta a plătit suma de 13.000 de euro pentru a primi un utilaj agricol din Germania, dar, după o perioadă de așteptare în zadar, a constatat că vânzătorii nu mai răspund la apeluri.

La fel, un alt român a fost înșelat după ce a efectuat o plată considerabilă pentru un utilaj agricol, fără a primi produsul la doi ani după efectuarea plății.

Conștientizând amploarea acestei înșelătorii, victimele au început să facă cercetări și să își unească forțele pentru a demasca rețeaua de escroci. În acest context, magistrații din România au reușit să predea dosarul de înșelăciune magistraților din Germania, pentru a se ocupa de investigații și urmărirea penală a infractorilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter