in ,

Evitați riscurile: Avertisment ANPC privind vopselele ouălelor de paște

În prag de sărbătoare, cu toții ne pregătim pentru tradiționala colorare a ouălor de Paște.

Evitați riscurile: Avertisment ANPC privind vopselele ouălelor de paște

Cu toate acestea, un avertisment crucial vine din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (), subliniind pericolele asociate cu anumite tipuri de vopsele destinate colorării ouălor.

Paul Anghel, director în cadrul ANPC, avertizează publicul cu privire la un real pericol pentru sănătate în ceea ce privește utilizarea unor astfel de vopsele.

În cadrul unei declarații emise cu ocazia Joiei Mari, Anghel subliniază gravitatea situației, subliniind necesitatea de a fi precauți în alegerea și utilizarea vopselelor destinate acestui scop specific.

Achiziționarea responsabilă a vopselelor pentru ouă

Potrivit oficialului ANPC, este esențial ca vopseaua destinată colorării ouălor să fie achiziționată numai din locuri autorizate și să fie utilizată în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă. Acest aspect este crucial pentru asigurarea siguranței și evitarea riscurilor pentru sănătate.

Printre recomandările esențiale ale ANPC se numără:

  • Citiți cu atenție eticheta produsului: Eticheta ar trebui să conțină informații despre producător, listă de ingrediente și instrucțiuni clare de utilizare.
  • Evitați utilizarea altor tipuri de vopsele: Anghel avertizează cu privire la pericolele asociate cu utilizarea vopselelor destinate altor scopuri, precum cele tipografice sau pentru textile. Acestea pot fi extrem de dăunătoare și pot prezenta un risc semnificativ pentru sănătate.

Alternativa naturală, sfecla roșie

În contextul avertismentului emis de ANPC, se pune în evidență și alternativa naturală și sigură pentru colorarea ouălor – sfecla roșie. Anghel împărtășește pe o rețea socială informații despre beneficiile acestei legume și modul în care poate fi utilizată în mod eficient pentru a obține culori vibrante și sigure pentru ouăle de .

Potrivit oficialului ANPC:

„Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95% din pigmentul roșu.”

Această alternativă naturală nu doar că oferă culori intense, dar, în plus, este sigură pentru consum, astfel încât ouăle vopsite cu sfeclă pot fi consumate fără niciun fel de grijă suplimentară.

Urmărește-ne și pe Google News

Rețele de socializare: Instagram, Facebook și Twitter